香港龜友論壇

查看: 3774|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

我與桔仔的甜甜蜜蜜相愛3個月結婚紀念日

樓主

帶佢番來屋企時,係6月11,今日剛剛好3個月
為左賀一賀佢,post佢d靚相上黎先!!!

呢隻巴西女,買時7 cm,而家已經8 cm了
但在我心目中,佢仍然係巴西bb
仍然成日令我擔心
一時怕佢腸胃炎,一時怕佢角質化,一時怕佢感冒
儘管如此,佢俾我的快樂比擔憂更多

剛剛回家時,佢一d都唔怕我,一餵佢,佢就肯食野了
佢唔係中蜂牌,只係我在街市金魚檔買番黎
價值15蚊,但對我黎講係無價寶

不是中蜂牌,但一番到屋企就開哂口,指甲又齊,又成日好貪玩咁爬來爬去,
身體都幾健康,只係有d角質化
所以我真的很感恩,
有時係度諗,唔知佢係咪俾人遺棄左之後先至俾金魚檔嬸嬸執番黎呢?
唔知佢上一任主人係邊個呢?
我很想多謝佢,養得桔仔咁健康

剛剛買來時,我有後悔過,點解自己咁草率就買左佢番黎?
始終係一個生命,唔係話買就買,話玩就玩,話唔要就唔要
但佢已經入我師門,我就有責任養佢一輩子
所以呢3個月來,我不斷爬文,想認識佢更多
3個月前,我亦冇諗過自己會咁痴線,由港島區山長水遠咁入去荃灣問中蜂取龜經

佢好衰仔的,成日都係我換好哂水,咩都清潔好哂先poo,一係就等我臨出門口先poo
搞到我遲左出門口
有時倒d龜糧入缸到又唔肯食,要我用水痴d龜糧落隻手到,佢伸個頭上黎先肯食
一開始真係痛死我,而家佢乖女了,識得就力,開始錫主人了,哈哈!!
有時係缸邊度爬來爬去,成個廳都聽到佢爬,跌低,爬,跌低的聲
夜晚有時佢訓左,我唔小心整醒左佢,佢會發脾氣,啤住你
我一早起身,行出廳,佢會向住我個方向爬
沖涼時最頑皮,成日好似想走佬咁,在我手上郁來郁去,搞到我好似色魔咁......
但一用牙刷刷佢肚仔,成隻龜乖哂,可能真係好舒服
每晚ge睡姿都係咁衰,左邊伸手,右邊伸腳,一係就右邊伸手,左邊伸腳,有時成個頭唔見左@@
有時同佢影相,真係好想影佢大頭照,但就好似玩緊我咁,次次一拎部手機出來,就唔望住你,
你不斷搵部手機移去佢個頭前面,佢就擰咩面,
有時仲會衰到放低個頭,你一收番埋部手機,佢就伸番個頭上黎
之前十號風球,佢好怕d行雷閃電,兩隻手"暗"住個頭,我就搵d書姐住個缸,佢睇唔到出面發生咩事,先肯乖乖地訓

佢亦影響左我的生活
一早起身,佢沖涼早過我沖涼,佢食飯早過我食飯
出街要同佢講byebye
見到佢d屎好靚,我個日會好開心
夜晚要同佢講早抖桔仔先訓得著
出街時,用電話睇佢d相,我會傻笑

相處3個月,對於好多ching來說,係好小事,好多人都養左10幾年啦
但對於我來講,係好值得珍惜的日子
因為隻龜對我來講好重要
你以為你俾佢一個家,一d食糧好勁咩??
佢俾到你ge快樂,回憶更多,
呢d野,足夠你回憶一輩子

希望桔仔能夠陪伴我更多個3個月

我幫傻龜影的第一張相

樣衰睡相1之唔見左個頭

樣衰睡相2之風車轉轉轉

樣衰睡相3之我係側頸龜

哈!你影我唔到!

算吧啦你!影唔到ga喇!

呀!!!!!!中招!!!><

唔........俾主人影到

chok俾你睇!!!

好放開我喇wor

再唔放手我嬲ga

俾我走呀!!唔准影!!!

走唔到T___T

爪你!!!

唉.....冇力了.....

還不夠絕望 尚可更絕望
留給我日後用來形容前面境況

我好似一粒栗子=v=

色魔幾時來偷襲我?

主人最喜歡呢幅^^

曬太陽中<3

好舒服呢~~伸直d手手腳腳先!!!
左邊伸手,右邊伸腳!!!

一舊令主人開心左成日ge屎

腳仔

手仔

呀.....d肥肉必哂出黎....
我真龜靚過上鏡ga!!!!!

喂,你影還影,唔好影我個pat好唔好!!! .\/.

是這隻腳,陪伴了主人3個月,
亦見證左我ge成長
未來.....有更多.....更多

評分

參與人數 5威望 +20 收起 理由
杰仔_kit + 10 多謝分享
khip + 3 精美相片
seira2242527 + 3 功德無量
taylortin + 1 多謝分享
ashbone + 3 多謝分享

查看全部評分

沙發
回復 tung_chan 的帖子

ching!!堅感動呀!!加油呀你地!!
回復

板凳
15蚊就入到咁大隻 唔錯阿@@
回復

地板
桔仔有你嘅照顧真係好幸福呀!
回復

好理解你的心情..想當初我都係咁.
只能說.巴西太可愛了!!
回復

加油!
回復

我都係咁頭個幾個月蜜月期佢做左咩大小事都開心都飛起
回復

kinkwan 發表於 2012-9-12 00:58
回復 tung_chan 的帖子

ching!!堅感動呀!!加油呀你地!!

yeah!!! 我會愛佢更多
回復

鎮汝 發表於 2012-9-12 00:59
15蚊就入到咁大隻 唔錯阿@@

係呀~~因為在屋邨街市買的
所以平d~~
回復

yammy_kk 發表於 2012-9-12 01:04
桔仔有你嘅照顧真係好幸福呀!

嘿嘿~~我仲幸福
回復

小妃 發表於 2012-9-12 02:43
好理解你的心情..想當初我都係咁.
只能說.巴西太可愛了!!

對對對~!!!一起做巴西痴~~
回復

ashbone 發表於 2012-9-12 09:30
加油!

thx ching~
回復

taylortin 發表於 2012-9-12 11:17
我都係咁頭個幾個月蜜月期佢做左咩大小事都開心都飛起

係呀係呀~~~包括痾臭臭
回復

同隻龜結婚,乜咁睇唔開
回復

flower07223 發表於 2012-9-12 15:56
同隻龜結婚,乜咁睇唔開

呵呵~~!!!!緣份呢家野係咁ga喇~~~
回復

係呀  我都好鍾意佢地d便便.... 同埋肥肉
回復

枯仔好幸福
我都係養左數個月~由唔愛龜變為左隻龜看書爮文爮論壇.
回復

seira2242527 發表於 2012-9-12 21:09
係呀  我都好鍾意佢地d便便.... 同埋肥肉

YEAH~~~我們都是龜痴~~

評分

參與人數 2威望 +5 收起 理由
seira2242527 + 2 yaya
khip + 3 齊齊做龜痴 (唔係論壇大佬龜痴).

查看全部評分

回復

morikwai 發表於 2012-9-12 22:07
枯仔好幸福
我都係養左數個月~由唔愛龜變為左隻龜看書爮文爮論壇. ...

同是天涯淪落人~~~
回復

tung_chan 發表於 2012-9-12 15:50
對對對~!!!一起做巴西痴~~

超好心機的貼,以及超令仔令女的巴西龜
回復