香港龜友論壇

查看: 1967|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

為遊客帶路要收錢?

樓主

話說星期日傍晚五點零鐘行過熊貓酒店附近時,有對應該都幾老嘅日本老夫婦攞住張地圖問路,話想去荃灣地鐵站搭地鐵,咁反正我當時有時間,就索性帶佢地去大窩口地鐵站啦,果邊又近D條路又易行D,而且佢地淨識講日文要再問人都唔易。一路上我都同位行動唔太方便但好健談嘅婆婆閒話家常,又介紹下行過果D舊區特色等,連立法會選舉都同佢講埋(因為途中有拉票人員派宣單俾佢XD);而果位伯伯就一路離開少少行,似乎唔太想參加埋一份。

當帶佢地去到上落地鐵站部電梯時,果位伯伯就伸手過嚟作握手狀,咁我下意識當然就係想同佢握手啦,點知原來佢手中係握住D廿蚊紙(唔知幾多,冇興趣理),係想塞D錢俾我!當然我多次同佢講我唔會收,擾攘左一陣佢先肯收番,之後大家先禮貌地告別。

我當時冇問佢,但我真係唔明點解連日本人都仲會咁做,以為人地親切少少對佢就係為左有回報?有冇朋友遇過類似情況?係咪有人曾經收過,傳左出去令遊客以為香港人會收錢?(唔一定要係日本人,遊客就得)

評分

參與人數 7威望 +19 收起 理由
wongfafa + 10 功德無量
南十字 + 1 熱心幫助
KPS + 2 熱心幫助
seira2242527 + 2 功德無量
tscwky + 1 熱心幫助
灰太狼 + 1 熱心幫助
大烽 + 2 功德無量

查看全部評分

沙發
Xingson 發表於 2012-9-11 01:32
話說星期日傍晚五點零鐘行過熊貓酒店附近時,有對應該都幾老嘅日本老夫婦攞住張地圖問路,話想去荃灣地鐵站 ...

做得好、有時幫到就幫、個人都開心啲
回復

板凳
我就試過俾人問路.... 但係我語文能力有限 國語還好...英文就唔得了-.-直接帶佢地行......最近連韓國人都帶過.... 但係都冇遇過好似樓主依d事波
回復

地板
如果你做酒店呢行!就知收小費係好平常!你唔收,又唔代表禮貌
回復

可能佢地返大陸玩, 咩都要收錢, 以為所有中國人都係咁
回復

做得好、
回復

我見過有人買嘢都比貼士啦,不太奇怪.
回復

樓主識講日文?

我試過在香港機場被一對西班牙人問點坐火車?  佢地居然用西班牙話不停咁狂問我野!!!!!

唔通D遊客以為我地香港人識好多國語言?  好彩以前英國讀書果時要學小小法文,小小西班牙文同小小德文, 先至估到佢地up乜。
回復

bobby310 發表於 2012-9-11 12:38
唔好咩都拉埋大陸講,

日本人一般都豪爽D,

你講得好o岩, 日本人豪爽D.

我時不時去日本開會, 有間大公司派人接我機, 送我返酒店, 跟住俾我一個信封, 我打開, 有幾千YEN, 我問點解, 佢地話 "Pocket Money" - 零用錢!!!   笑死我, 我冇錢咩?  呢D係日本人的豪爽及照顧.

如果我去外國玩, 問路, 有個人好友善咁帶我行, 我都會比錢佢, 作為感恩.  好正常!
回復

tonycha 發表於 2012-9-11 14:03
樓主識講日文?

我試過在香港機場被一對西班牙人問點坐火車?  佢地居然用西班牙話不停咁狂問我野!!!!!

係,講日文。

其實用乜野語言都唔係重點,我只係想知香港而家會唔會變成遊客問個路都會要收錢嘅地方啫。

特別係有衛x果個所謂乜都幫你搞好個手機廣告,有人報告過原來入去問野係要收錢...
回復

tonycha 發表於 2012-9-11 14:19
你講得好o岩, 日本人豪爽D.

我時不時去日本開會, 有間大公司派人接我機, 送我返酒店, 跟住俾我一個信封, ...

咁我可能我黑仔,識得同工作上遇到嘅日本人都完全同豪爽拉唔上關係,連社長級都個個一樣係咁...
回復

另外,樓上幾位ching講到酒店,導遊,甚至係商舖都好,人地俾貼士都同我講嘅唔同,因為原本果d就有金錢交易,俾tips都唔出奇。但如果問路俾錢/收錢被講成好合理好普通的話,果個地方我自己都唔想去啦。所以我其實係擔心香港已經開始變
回復