香港龜友論壇

查看: 3449|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

救救小龜龜

樓主

依隻巴西龜仔都買左返黎2-3星期啦 (同一時間買左兩隻) 圖中依隻叫"阿其", 另一隻叫"阿翠"

起初頭幾日, 阿其同阿翠都唔食野 (用龜糧餵)

過左一個星期到, 阿翠開始食龜糧, 但阿其死都唔食, 上網睇話有1-2個星期適應期, 等

過左兩個星期, 阿翠已經追龜糧食(每次十多粒細粒, 一日一次), 阿其都係唔食, 而且成日訓教 ....

到左e幾日, 阿其已經好少開眼, 昨日仲成日浸水(阿其不嬲唔鍾意浸水), 急急出去專賣爬蟲鋪頭問, 個老板話一定要先照燈, 唔照燈買藥都冇用(屋企龜缸擺窗口, 不過平時好少開窗, 開都係開少少), 買左燈同埋蝦乾 (d蝦乾真係好有蝦味), 昨晚開住燈比佢, 同埋比左d蝦乾浸落水 (有試過比蝦乾佢聞, 都係唔開口), 今朝都係不看不吃不喝不動 .......

想懇求各位 老手 指教, 有什麼方法可以救救阿其
沙發
佢有冇D特別病徵
例如開口抖氣  手手腳腳生野  浮水(沉唔到落去)
係..有適應期..
或者你試下買D豐蝦年(都係金魚街有.要活既)
睇下佢地肯唔肯食..
回復

板凳
一定照燈?!唔一定囉.個老板想呃你買野咋.有藥食唔洗照燈都得架.你係咪搵錯店問
回復

地板
阿女話佢下巴發mo, 但又唔係好覺

有時會伸長條頸, 不過極少開口, 而且成日訓
回復

Ninesun 發表於 2012-9-6 11:58
依隻巴西龜仔都買左返黎2-3星期啦 (同一時間買左兩隻) 圖中依隻叫"阿其", 另一隻叫"阿翠"

起初頭幾日,  ...

我建議你買多樣,係Reptoboost 俾佢浸!!

先用射燈 加溫(要半個鐘到或以上),然後再放龜龜去浸.......佢應該會生猛D

Repotboost 就一平匙粉 + 250ml水 或者少D
回復

小妃 發表於 2012-9-6 12:09
一定照燈?!唔一定囉.個老板想呃你買野咋.有藥食唔洗照燈都得架.你係咪搵錯店問 ...

老老實實..我都覺得要照燈 +溫用
回復

回復 khip 的帖子

係.我知道有用.不過個老板講到話唔用就唔得就...= =
回復

小妃 發表於 2012-9-6 13:35
回復 khip 的帖子

係.我知道有用.不過個老板講到話唔用就唔得就...= =

咁老闆又真係 HARD SALES 左d
回復

請問每日要浸幾耐

日頭 / 夜晚, 定24小時換一次 ?
回復

左: REPTOBOOST含有電解質成份的營養粉..泡水用 (注: 水深需覆蓋泄殖腔, 亦需避免水深過過令動物呼吸困難 ) ~$165- 兩棲爬虫店必有賣請龜龜沒餵口..沒力氣或什麼食慾不振 就泡吧.. 建議用暖水  

中: 用碘酒就可了  ~$25-  超市有賣
可以開稀..  我是沒開稀直接抹抺在傷口..然後過1分鐘過清水

右: 燙傷藥膏, 不用懷疑 割傷用了也很快好.. 龜也是用這治爛肉..... (大圍獸醫也是給我這支) ~$25- 至 $35-   藥房有賣
塗抺後..乾放半小時才準放入水.......

回復

Thank you
回復

阿其無食野無體力,估計佢因此無力開眼張口郁動。比暖REPTOBOOST佢浸,等佢有番活力。可試下比佢食命脈開口糧,一粒切細細份等佢容易開食~祝CHING龜B早日康復!
回復

alice1977 發表於 2012-9-7 15:49
阿其無食野無體力,估計佢因此無力開眼張口郁動。比暖REPTOBOOST佢浸,等佢有番活力。可試下比佢食命脈開口 ...

REPTOBOOST 是可以平時用, 不用怕.
只是很多時用在已經差不多要 '釣鹽水'的病龜

我也會放一瓶在家, 以防她要用
回復

浸左補品兩日(REPTOBOOST24小時連續浸, 用過濾水擺10小時開, 除左換水同牙刷刷殼果幾分鐘冇浸), 都未食野(已用蝦乾餵, 還是直接買開口糧 ?) 未開眼 (夜晚換水時滴龜精靈落眼, 唔直接回缸, 1-2分鐘先回缸)

而家手手腳腳生左d 橙色毛毛

請教各位可以點做 ?

回復

Ninesun 發表於 2012-9-15 09:42
浸左補品兩日(REPTOBOOST24小時連續浸, 用過濾水擺10小時開, 除左換水同牙刷刷殼果幾分鐘冇浸), 都未食野( ...

-0-龜精靈直接滴入眼-0-"?
回復

Ninesun 發表於 2012-9-15 09:42
浸左補品兩日(REPTOBOOST24小時連續浸, 用過濾水擺10小時開, 除左換水同牙刷刷殼果幾分鐘冇浸), 都未食野( ...

爛皮我之前醫過
我果時每日都會浸20分鐘鹽水的 真係好有效
手手腳腳D皮會慢慢脫
比例就係1:20
浸既時間你自己再調節吧
我果時每次換新水前 亦會先再浸5分鐘鹽水的..
巴西龜好少有爛皮..你水質一定好唔清潔
回復

toytoy3993 發表於 2012-9-15 09:51
-0-龜精靈直接滴入眼-0-"?

不是直接滴嗎
滴完浸一分鐘水再換水
回復

toytoy3993 發表於 2012-9-15 09:56
爛皮我之前醫過
我果時每日都會浸20分鐘鹽水的 真係好有效
手手腳腳D皮會慢慢脫

用過濾水了
回復

回復 Ninesun 的帖子

龜精靈應該係醫皮膚病用吧-.-
滴眼有眼藥水的
另外浸reptoboost 並唔需要24 小時連續浸
你當食藥咁每日浸3 次每半個鐘都ok 了
而且reptoboost 開水後d 水有養份, 你長期浸住係會有細菌/微生物生長的
佢個樽上面都有寫明浸完要幫隻龜過番清水洗走d 殘餘物
唔係ge 話會容易有皮膚病

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
khip + 3 熱心幫助

查看全部評分

回復

Ninesun 發表於 2012-9-15 13:37
不是直接滴嗎
滴完浸一分鐘水再換水

唔係直接滴的,而且龜精唔係對眼病一定有幫助,就算要用都係滴落水入面,等龜龜斬眼時將D藥帶入眼....你咁滴 小心佢盲鬼左
回復