香港龜友論壇

查看: 2688|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

養菌問題..濾桶~MINIKANI120

樓主
岩岩買左個新濾桶 打算比4隻寶貝一個更好環境 想養菌

因為之前用潛濾 夠力將D水噴出水面入返水 而家換左濾桶想個缸清D
濾桶出水係缸GA右後方水底
濾桶入水係缸GA前左方水底

咁樣想做個流向想D垃圾比入水泵吸走曬佢 耐D換水

後 背
      左                         右(出水)

左(入水)                右

因為D水係底出 咁做會唔會唔夠氧氣比D菌生存?

濾桶~MINIKANI120有4格

入水->白棉->生化棉->生物環->活性炭->出水

MINIKANI120本身濾材有樣唔知咩黎....

本身包左 白棉 生化棉 生物環 加一包細粒碎石 有冇龜友知道係咩黎
沙發
zdx1999 發表於 2012-8-11 22:17
岩岩買左個新濾桶 打算比4隻寶貝一個更好環境 想養菌

因為之前用潛濾 夠力將D水噴出水面入返水 而家 ...

你可以打電話番去問下既....

養菌方面..正常水入面都應該有氧,我諗你就算唔打氣都冇問題。

回復

板凳
khip 發表於 2012-8-11 22:32
你可以打電話番去問下既....

養菌方面..正常水入面都應該有氧,我諗你就算唔打氣都冇問題。

打去間鋪頭問應該冇咩用 買果時佢竟然叫我唔好用白棉用炭

廠問? 英文差
回復

地板
zdx1999 發表於 2012-8-11 23:02
打去間鋪頭問應該冇咩用 買果時佢竟然叫我唔好用白棉用炭

廠問? 英文差 ...

我都覺得唔用白棉好...用白棉隔屎冇咩用...不如用生化棉。

另外做人唔好咁懶,上網搵下資料啦

http://www.aquael.com/index.php?option=com_content&view=article&id=132&Itemid=321&lang=en

回復

khip 發表於 2012-8-11 23:07
我都覺得唔用白棉好...用白棉隔屎冇咩用...不如用生化棉。

另外做人唔好咁懶,上網搵下資料啦

基本上我都GOOGLE左唔少時間
睇過但係英文真係極差
可唔可以翻譯下 GOOGLE直譯好似冇講
回復

sos_hk 發表於 2012-8-12 00:03
我建議濾材次序:

入水->生物環->生化棉->白棉->活性炭->出水

生化環放第一好似好污JOE

有個大膠箱做緊儲水容器 日本城80蚊一個果D
回復

sos_hk 發表於 2012-8-12 22:20
re-arrange
入水->生化棉->生物環->白棉->活性炭->出水

係魚街買左支意大利入口特濃硝化菌劑 聲稱1支=500公升水

回復

sos_hk 發表於 2012-8-12 23:17
how much???
by the way
呢D係菌種

15$$一支

係啊 諗住倒D落去加快佢地繁殖

岩岩加支野落D生物環到
個濾桶幾勁 星期五開到而家 D白棉已經污JOE左一半 好嘔心

不過冇洗到舊白棉

一來加硝化菌用水喉 呢頭加呢頭殺

二來可以比D野硝化菌食
回復