香港龜友論壇

查看: 2588|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手潛濾問題

樓主
琴日去魚街一次過買龜龜同龜既用品
12吋魟。養左2隻巴西龜!大約4cm!
因係bb!所以水位4cm!!唔知算唔算高!!
老闆娘介紹我用astro liquid filter 300f既潛濾
但當我用個時!!水力好似太大!!d龜好似玩激流咁!
我見佢地好似好辛苦!!就無用到!!
有無咩濾器岩我用??
唔該各位
沙發
有冇話budget幾多
回復

板凳
我見好多ching講話桶濾好好!!但屋企無位放!!
我大約100-200蚊左右!!
回復

地板
其實係唔係因為我水位太低先會好似激流咁??
回復

long199281 發表於 2012-8-3 11:21
其實係唔係因為我水位太低先會好似激流咁??

我諗主要係你個江細.......同埋可能個潛過濾水流量大所以咁.....

4cm水其實我覺得對bb黎講唔係咁好(佢地一停落黎就變左浮係到俾水推)..你可能要俾多D石佢扶住休息。

你個係用雨淋管出水吧?  試下將雨林管D水射向江身,咁樣應該好D
回復

我買左塊浮石比佢地!!佢地好鍾意上石上面!!
雨淋管姐係咩黎??有無圖睇下??唔該ching!
等我試下D水射向江~thanks!!
但我有個問題就係如果d水唔去到4cm!!個潛濾抽唔到水!!
回復

long199281 發表於 2012-8-3 11:45
我買左塊浮石比佢地!!佢地好鍾意上石上面!!
雨淋管姐係咩黎??有無圖睇下??唔該ching!
等我試下D水射 ...

你最好影相俾人睇....................你點擺個舊野

雨林管就係一條普通喉管 駁係出水位,透過管上既細孔,水會一條條咁射出黎。

回復

icic!!我個個係正接出水口!!但聽你咁講!!
雨林管會唔會好d??想試下呢個方法!!知唔知邊到有得買??
回復

long199281 發表於 2012-8-3 11:54
icic!!我個個係正接出水口!!但聽你咁講!!
雨林管會唔會好d??想試下呢個方法!!知唔知邊到有得買?? ...

拿個泵落去,配條喉管自己 鑽洞diy都可以,唔diy既魚街大把貨仔買...

回復

khip 發表於 2012-8-3 11:57
拿個泵落去,配條喉管自己 鑽洞diy都可以,唔diy既魚街大把貨仔買...

真係唔該你!!一陣去買!!睇下個效果點
回復

不過記得唔好買兩邊通孔既..因為咁樣冇左個回壓,D水射唔到出黎,只係流出黎而已..

如果左兩邊通孔既..唯有買多樣野塞住佢同埋買之前留意番你原有條喉既長度,太長或者太短,會影響水壓
回復