香港龜友論壇

查看: 1615|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

大家用咩牌子嘅"屎媽風"???

樓主

資料簡介:Nokia
黑白時代風光一時嘅Nokia,在彩色時代同對手Sony Ericsson激戰,也能穩往陣腳,保往業績,去到"屎媽風"時代業績開始走下波,先被Apple奪去皇位,其後更被各大公司打敗,最後被迫關閉廠房保往業績,不過爛船也有三斤釘,所以對此持觀望態度,
個人感想:Nokia太過依賴windows系統,正所謂成也windows(電腦),敗也windows(電話),我相信依個係Nokia嘅失敗之處,
HTC
可說是"屎媽風"的始祖公司,此公司以創新作為公司宗旨,但往往因外型設計過份新穎,不受外界睇好,業績上,曾經在北美擊倒強勢的Apple,其後收購耳筒業龍頭MONSTER的51%股權,借勢推出音樂手機,但其業績開始大倒退,最後HTC賣出一部分的股權,以保往業績,因此HTC短暫的音樂手機時其也可能劃上句號,
個人感想:主要是外型太過進取,及其介面太過大食所致,對來年表現不太樂觀,
Sony
黑白時代Nokia的強敵,曾經帶起音樂手機熱潮,大勝Nokia,其後Sony同Ericsson公司解除合作,Sony Ericsson時代也劃上句號,其後Sony重生,在短短六個月用機海戰術穩往陣腳,得到不錯的成績
個人感想:Sony的外型太過一致,門外人係難分別清楚,來年有機會重創Samsung
Samsung
開頭以抄為主,其後更反客為主,重創Apple,其係推出S2及Note,使業績更上一層樓,但今年表現比較失望,先推S3(同S2只是外型上同核心上的差別),8月更會推出Note2大戰Iphone5
個人感想:S3我例子會唔會使Samsung變成下個Apple,Note2的致命尺寸會唔加快Samsung滅亡???
Apple
帶領手機業進入"屎媽風"時代,其售價使不少買家止步,但因品牌立場堅定及硬件規格,得到不少買家擁戴,其係新機的小改動,使不少用家失望,轉投Android,其係Android的盛勢,加速Apple的滅亡,看來Iphone5是Apple的最後希望,
個人感想:Iphone5如果失敗,Apple可能就此玩完
LG
其知明度很低,不及老表Samsung,其外型設計不夠新穎,使其吸引性大減,不經不覺已變為二線,
個人感想:不予置評
Motorola
以強勁的耐用性起家,但因大注重耐用性使硬件規格落後其他公司,但其後Google收購其業務,希望籍此加強其硬件規格,
個人感想:不予置評
單選投票, 共有 55 人參與投票
7.27% (4)
9.09% (5)
16.36% (9)
47.27% (26)
14.55% (8)
1.82% (1)
3.64% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
沙發
今年用htc,下年可能轉投sony
回復

板凳
一年內換左三部
s2 atria lu6200
LG Samsung Moto都用過
回復

地板
jimmysiau 發表於 2012-7-31 10:25
一年內換左三部
s2 atria lu6200
LG Samsung Moto都用過

有米
回復

查理斯王子 發表於 2012-7-31 10:14
資料簡介:Nokia
黑白時代風光一時嘅Nokia,在彩色時代同對手Sony Ericsson激戰,也能穩往陣腳,保往業績,去到" ...

htc接收和設計都比較差,唯一可取D既係介面設定上我覺得。

呢個年頭真係Samsung天下,其次我覺得係APPLE和LG,Motorola D機耐用我又唔覺...不過用料的確幾重手。

Nokia再繼續發展WM,我都唔知佢想點,一日打唔關And機既頸好佢都冇咩可取
回復

Samsung>>>>>>>SONY Xperia ION
回復

samsung note 用耐左我都覺得細...
都唔明iphone個mon咁細點睇
回復

叛亂王子
邊個改??....好膠
回復

點解冇華為/中興既
回復

始終鍾意Nokia
回復

肥貓迪迪 發表於 2012-7-31 11:59
始終鍾意Nokia

有買趁手...
回復

s3和atrix
moto通話
***上網
回復

nokia:3310帶番大陸一流,無人偷,老味亞送比我就要
htc:外型唔掂但售後唔錯
sony:科技倒退,人地出緊4核佢仲玩緊雙核,所謂優化都係曬氣,機海戰術搞到無曬定位
***:售後服務有等於無,極度廢,得硬件好,軟件on x,極易壞,mon有烙印
apple:系統唔同唔作比較
LG:軟件奇差,有新系統永遠都遲人10年先更新
MOTO:更新同LG一樣慢,但造工同通話做得好
回復

我用緊三星s2  幾好用
回復

回復 flower07223 的帖子

我一直都用緊Nokia...吾錯....
回復

HTC --->   NOTE   ,打算入NOTE2  (用NOTE放WIFI 俾 NOTE2用)  
回復

用緊moto razr~~
回復

我用samsung galaxy w
回復