香港龜友論壇

查看: 1245|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

求高人指教!!!><細隻既巴西龜><

樓主
我3日前買左2隻好細隻既巴西龜. (大約5cm到.)
本身好活潑,成日爬黎爬去.
但係慢慢就成日訓覺,唔多想郁.
佢地3日都冇食野
我好擔心...
我唔知D水應該去到邊..我E家D水都係去到feet到.
我放左2塊扁石頭,佢地都有爬上去既..

我現在用緊書台既燈照佢地,佢地先有番d精神
其實用書台既燈可唔可以??我個地冇咩太陽

我點先可以吸引佢地食野??
如果比菜佢地食,要用咩菜?(咁細個食唔食得?)

求高人指教!!!><
沙發
太凍佢咪唔陏,無太陽就用uvb燈照佢地
回復

板凳
cherry99131 發表於 2012-7-27 15:33
我3日前買左2隻好細隻既巴西龜. (大約5cm到.)
本身好活潑,成日爬黎爬去.
但係慢慢就成日訓覺,唔多想郁.

1. 水深唔過殼都ok,可以有少少俾佢游下水
2. 需要加支太陽燈(加溫)及UVB燈(幫助吸引鈣),
3. 水要用隔夜水,而且每次大便完及食完野都要換水,保持水質(有濾水器就煩少D)
4. 新龜需要適應期,如果佢地識行識走, 可能只係未適應而已。
5. 要吸引佢地食野,可用帶"聲"味既食物 (如蝦呀,紅虫等),不過幼龜我個人覺得都係食糧好,食太多生野會影響健康(純個人意見)。
6. 菜你可以俾佢地..但此終唔係佢地既主糧,所以唔好俾太多及太密。

建議你可以買 Vetark ReptoBoost 俾佢浸下(浸1小時左右),睇下對食野方面有冇改善。
http://hkherp.shopping.ttyy.hk/detail.html?product_id=91df63fdf88d85d7040463ed0c1ded4b

其次,請你爬文了解多點水龜,避免因為用錯方法養,害死龜B。
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10316&extra=page%3D1

回復

地板
5CM SIZE都唔算好細喇~

個人睇法而已: 巴西熟水性, 多D水畀佢游都唔怕WO
好似我屋企隻巴西都係5CM左右, 水深15-20CM, 有浮台比佢休息,
個人觀察佢鍾意游多過上岸

當然你冇比佢游開水, 等佢健康返再慢慢慢慢咁加水深畀佢游游水喇^^
回復