香港龜友論壇

查看: 2208|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

入手了幾日的緣苗及問題請教

樓主

小弟入左手未夠一個星期嘅緣苗.
依家用三寸椰泥做底養,佢成日都"捐"左入泥底,搞到好似養緊缸泥咁,幾搞笑.
平時餵開命脈半水龜,香蕉,蕃茄,蝦肉.

問題一:
請問高手們係咪日日都要捉佢出黎浸水?

問題二:
係咪捉佢出黎浸水嘅時候佢就會自然痾?
因為我好似未見過佢痾咁!
p.s.我琴日先轉用泥養,之前都未發現過佢有大便,但係佢日日都有食野.

問題三:
係咪食麥皮蟲對佢唔好?
咁唔知可唔可以餵佢食細蟀?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
我愛中蜂 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
係最貴既時候你先入=.=''唔好彩喇....
回復

板凳
回復 ondogfisherman 的帖子

問題三:
麥皮蟲難消化,偶爾餵蟀可以!
回復

地板
回復 kenbb 的帖子

緣價無得升?!
回復

kenbb 發表於 2011-7-18 10:36

其實只要自己能力接受便可~
鬼叫自己鍾意~冇辦法~
回復

冰點 發表於 2011-7-18 10:41
回復 kenbb 的帖子

緣價無得升?!

10-11月會升
回復

回復 一夜白髮 的帖子

緣價幾時都未係最高
回復

冰點 發表於 2011-7-18 10:40
回復 ondogfisherman 的帖子

問題三:

咁我今晚買d細蟀比佢捉吓先~
回復

冰點 發表於 2011-7-18 10:55
回復 一夜白髮 的帖子

緣價幾時都未係最高

同樓市一樣永遠都係有波幅
即係好似劏房咁...如果真係要拆晒...
住劏房既就要周圍搵地方租...
當多左人搵樓租,租金就會升,因市面上冇盆
租值升,樓價就會升...
外圍因素永遠好多當然我講既都只係講番香港...未提到美金同人民幣既影響...

而家黃緣平番小小既主要原因只有一個,就係天氣熱...而且今年蛋量差...
所以較差質素的價格有所下降,但高質的緣,市面上流通已經開始減小
近排成體安緣都較小見...
回復

一夜白髮 發表於 2011-7-18 11:02
同樓市一樣永遠都係有波幅
即係好似劏房咁...如果真係要拆晒...
住劏房既就要周圍搵地方租...

請問白髮師兄今年係咪想搵隻品相好少少嘅安苗冇返四隻牛唔使諗呀?
回復

ondogfisherman 發表於 2011-7-18 11:34
請問白髮師兄今年係咪想搵隻品相好少少嘅安苗冇返四隻牛唔使諗呀?

呢個問題我真係好難答你...
有幾個主要因素...
現在國內批價最平1500-1700蚊人仔一隻"所謂安苗"
以香港龜場既報價似樣既散貨約係每隻2500左右港幣...
以有死有傷來計,定價為最小3000-3500蚊港幣,靚小小既做4000蚊都係好合理,
但呢個價又有邊個會接受呢??

你要記住大陸做野係好恐怖,豬肉經過人工加功都可以充牛肉
有D你拎上手認為好靚既龜,到頭來未必係你想像中咁樣

例如染色既紅面蛋,拎番去養2個月又可以退到變白面蛋...唔識既就會中晒呢D招

係花地隨隨便便你都會見到好多經人工攪過既龜龜....呢D好除便都可以見到...
早幾日肥文都同我講見到人用黑筆將草龜油黑...當墨龜賣...不過呢D都係小事...始終都係攪外殼唔係攪內在

假設性你係大陸場主...手上有最小幾百安種種龜...經人工飼養以幾年,或善食不好
因經人工飼養後所出的緣苗都較淡色...唔識睇既一見到只會跟你講你的苗唔紅,不是安

面對其他對手拎住一D 野生苗,或染色谷色...你既貨只能開1000蚊人仔或照正價跟本賣唔出...
你又會點做呢???

人既心態好怪...大圍人都愛紅...最後是否真紅...就不得而知了....因為我們親手接生的CW苗....
養了一年就算間鐘有餵花羅漢糧,最後也有退色...沒辦法....真的KEEP不到...
我已經盡力了...

回復

回復 一夜白髮 的帖子

白髮兄,想請教睇緣種其實係睇龜既那特徵較準確?
睇体色正如你所言,又染色又谷色禁,不可作準,
想確辨緣種,是依哪特徵呢?ths
回復

冰點 發表於 2011-7-18 12:12
回復 一夜白髮 的帖子

白髮兄,想請教睇緣種其實係睇龜既那特徵較準確?

沒有人能夠準確的跟你說,你的苗是安是台還是雜...
挑小苗我都盡量會看場的種龜去分別...
選小苗的時候...我也只有用專業知識去評估值價值...可以賣幾錢
認為有得做就拎....死傷賣不出也是自己包底....

最後...要學習分安還是台....你就只有每天對著一些像子似安...每天跟他們一起生活...
然後安的樣子就會在你腦子中...你就能分出較似安的緣....

確實我真的很想打一篇文章...但外表始終很難寫出怎樣去分....

你的問題很複雜....即是等如問我...你索的K純不純....
這個問題只有一個每天索K而又真正索過很"純"的K才能答到你
但他始終不能用口講教你...因你不是每天都在索K....你永遠都很難明白怎樣才算是最靚的K....

願諒我找不到更好的表達方法...謝謝!!!最後我是絕對不支持吸毒!!

不可一。不可再!!
回復

kenbb 發表於 2011-7-18 10:36

我反而認為而家係今年最平既時候
過左10月賣得7788,到時貨量小價高...又會有人叫嘈晒話有人炒龜....

回復

一夜白髮 發表於 2011-7-18 13:29
過左10月賣得7788,到時貨量小價高...又會有人叫嘈晒話有人炒龜....:diz ...

c兄~
依家唔係苗的緣幾錢?(亞成個d)
回復

一夜白髮 發表於 2011-7-18 13:29
過左10月賣得7788,到時貨量小價高...又會有人叫嘈晒話有人炒龜....:diz ...

年頭唔係最平咩=.=''
回復

subtrijuga 發表於 2011-7-18 13:53
c兄~
依家唔係苗的緣幾錢?(亞成個d)

香港買2000幾至3800左右
爬展驚見5000蚊...
回復

kenbb 發表於 2011-7-18 14:05
年頭唔係最平咩=.=''

海鮮價既野冇肯定,我認為而家呢個時段已經係今年最平
年尾散貨時就算有部份較平亦心中有數...因都入冬
回復