香港龜友論壇

查看: 2576|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

大頭草辨別方法

樓主

以下文章是小女子爬左十幾個post得出的結論

大頭草如同象牙底石金一樣就是比較少有的一個類型的龜.D人鐘意佢大and闊,D蛋多D.大頭草=/=黑頸草

特徵:

頭大,頭寬為背甲寬的1/31/2;吻端與下顎呈一垂直線;棱色深

近曰有post指別人賣的苗太貴:http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&;tid=47926&extra=page%3D1

本人並不認同,因為草苗是大頭草母龜生的so當中有一半的基因是大頭草,=50%
大頭草,的係人都知大頭草比普通草貴得多.所以我認為正常

P.S.各花各眼 每人價值觀都唔同.

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
山貓 + 1 多謝分享
龜媽 + 1 講得好!

查看全部評分

沙發
Dicken 發表於 2012-7-17 12:23
回復 R之迷 的帖子

其實呢,苗係極難分

所以樓主呢個方法其實係唔係好work

回復

板凳
其實唔係串你=_=
不過呢....
你話分辨方法係用個頭黎分..呢句真係好似有d廢廢地
每隻龜既體色同埋紋理都唔一定完全相同
而家你話頭同身既比例係1/3 or 1/2
呢樣我諗好多人都知
亞成或者成體如果用你呢個方法分就好易
不過如果用黎分苗, 我諗就真係好難分啦...
請問你有冇d再具體d,更有建設性既方法可以用黎分大頭草苗同普通苗呢?
我就真心想學野既, 真係唔係串你

吻端與下顎呈一垂直線  發表於 2012-7-17 12:19
回復

地板
回復 R之迷 的帖子

其實呢,苗係極難分
我以前問過幾位版主,但都話分唔到
回復

回復 R之迷 的帖子

re:cindyip 雖然我唔知你呢句即係點,因為無清楚既相,好難想像到,但其實唔一定
回復

我就唔討論點辨別啦, 但我同意你既講法, 亦有睇話人賣太貴果個POST, 我覺得izzy又唔係有十足把握/証據話人地呃人, 就算橫觀所有中港台各文章, 人地講及大頭草果時都只係用[我覺得][我認為], 並唔係肯定, 更加從未有權威組織發表過[什麼是大頭草][怎分辨大頭草]這類文章, 但izzy就一口咬定話人地奸商, 其實izzy有心想令人更加了解咩係大頭草係好事, 但無必要話人奸商, 支持izzy既POST既人自然唔會買, 無需要加入主觀意見, 始終izzy都無100%証明誰對誰錯, 係呢個情況下係咪唔應該好肯定話人地奸商呢, 再講izzy開果個POST其實有啲問題, 無啦啦搬廣東草出黎講, 都唔知關咩事, 賣家從未將自己既大頭草同廣東草拉埋黎講, 但izzy咁樣做, 可能會誤導人認為賣家拎啲普通草龜出黎當廣東草賣, 呢樣野好影響聲譽。

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
Dicken + 1 一針見血
R之迷 + 2 一針見血

查看全部評分

回復