香港龜友論壇

查看: 9142|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

求助! 巴西龜痾血啫喱便

樓主

如圖, 點算呢? 係咪生虫? 腸炎?

thanks
沙發

好, 我立即book 醫生

我老公問左龜舖,龜舖問話佢有壞血病, 嚇死我,
拿拿聲book 左明天睇dr. yu, 希望龜龜無事啦...

其實龜龜食得訓得行得...
回復

板凳
cincool 發表於 2012-7-12 16:31
好, 我立即book 醫生

我老公問左龜舖,龜舖問話佢有壞血病, 嚇死我,

http://blog.sina.com.cn/s/blog_784ff2e20100vu6w.html  
睇下幫唔幫到你
回復

地板
khip 發表於 2012-7-13 00:57
http://blog.sina.com.cn/s/blog_784ff2e20100vu6w.html  
睇下幫唔幫到你

多謝你呀
我隻龜d 屎唔似圖中一pat 醬... 只係深紅色啫喱, 平時痾係d 綠色有d 深色血絲咁... (餵綠色龜糧)
希望唔係敗血症啦, 但佢e+ 食得痾得行得訓得
好擔心呀! 養左10幾年喇
回復

cincool 發表於 2012-7-13 10:25
多謝你呀
我隻龜d 屎唔似圖中一pat 醬... 只係深紅色啫喱, 平時痾係d 綠色有d 深色血絲咁... (餵綠色龜糧 ...

睇完醫生點呀
回復

回復 khip 的帖子

原來龜龜係輸卵管塞左...

dr yu 話龜女每年都產卵, 正常龜會由輸卵管產卵, 好似雞每日生旦咁, even 無受精都會生旦, 但我隻龜因為我地飼養不當 (成日放佢落地行, 其實應該多d 水養, 等佢游水感受下四季既氣息, 咁佢身體就會調節去排卵(即係, 未結成為有殼既)>結成(即係有殼既)>如果健健康康既龜, 就會生d 出黎, 如果唔生出黎, 肝臟會吸收返d )
照左xray 同超聲波, xray 就無, 但一照超聲波, 一邊有成8、9粒, 另一邊都有兩粒
因為呢個原因, 佢d 又結唔成旦, 但又未被肝臟吸收, 所以痾血便 , 其實果d 係分泌
而佢既屎係綠色都係呢個原因, 因為佢既肝臟不停做野佢吸收d , 好忙

佢俾左2個建議我, 1. 等一個月返去照, 睇下龜龜有冇"多到春"或"已經吸收緊d 春", 如果係多左春, 就去做手術; 2. 直接做手術, 但都要排期

(我本身諗住做左手術先啦, 但原來個手術費比我想像中多很多, 我本身預3-4千蚊, 但e+ double, 我嚇了一跳, 不過經過一晚既調節心態, 我決定左等一個月再照,  睇佢吸唔吸收, 如果唔吸就book 時間做手術啦)

ps. 我想順便提提各位, 龜龜有事, 快d搵一個識睇既醫生, 呢樣好重要, 痾血點會諗到係輸卵管塞左呢? 唔好信賣龜既店舖, 我隻龜就係俾賣龜既店舖話佢有敗血症, 嚇到我死, 我亦都問過dr yu, 佢話敗血症個龜殼係黑色既, 如果我好衝動咁俾店舖果d葯龜龜食, 咁龜龜就死硬了

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Chun12132001 + 1

查看全部評分

回復

cincool 發表於 2012-7-16 10:53
回復 khip 的帖子

原來龜龜係輸卵管塞左...

知道咩事就好了!!! 俾心機呀 龜龜!!
回復

dr yu真係幾好..

我同贊同有病睇醫生..仲要你個d咁嚴重痾血..
加油呀你!
回復

khip, 阿雞阿媽, 多謝你呀! 我同龜龜會加油架! 希望龜龜捱得過~
回復

回復 cincool 的帖子

我都同意龜龜有事睇獸醫!
回復

cincool 發表於 2012-7-16 15:27
khip, 阿雞阿媽, 多謝你呀! 我同龜龜會加油架! 希望龜龜捱得過~

另外你考慮下,問下其他醫生價格,因為你都知咩事,應該可以打去同醫生傾下價錢。

兩手準備
回復

khip 發表於 2012-7-17 17:36
另外你考慮下,問下其他醫生價格,因為你都知咩事,應該可以打去同醫生傾下價錢。

兩手準備 ...

醫生話得大圍同佢識做內窺手術, 大圍我知勁貴 (我朋友隻龜絶食, 去插食喉, 都8千蚊落樓), 我都係搵返dr yu做, 有保証d...
回復

cincool 發表於 2012-7-18 10:30
醫生話得大圍同佢識做內窺手術, 大圍我知勁貴 (我朋友隻龜絶食, 去插食喉, 都8千蚊落樓), 我都係搵返dr y ...

原來如此,不過試下問下價亦無妨,俾多個選擇自己
回復