香港龜友論壇

查看: 3024|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

小印星女黎喇^_^

樓主

大家好,我叫小粟米^^

我有少少問題想問下咁多位CHING><
1)老豆買我返黎個陣個姐姐話我已經杜左虫,但我唔知洗唔洗再杜多次??
如果要杜虫,去獸醫到杜埋同做埋BODY CHECK?大約幾錢到?

2)我底甲有6.4CM,而家老豆餵緊我食車前草(2大塊)加水果糧(4)/淨係M(4),唔知仲洗唔洗餵埋其他呢??(PS,我唔算係揀飲擇食的)

3)我跟老豆返左屋企之後,老豆帶我比D叔叔睇過,因為叔叔之前睇相見我有水腫,驚我有腎病.好彩去到,叔叔話我唔算好嚴重,仲未需要去到睇醫生同食抗生素,但返到屋企每日浸完水都發覺個身腫左好多,其餘時間就冇咩事,又食得,又訓得,又柯得.咁其實係咪正常?
(未浸水)
(已浸水)

4)我發覺自己隆背問題好似嚴重左少少.其實係咪飲食方面有咩問題??有咩方法可以變返靚女少少??
(車前草+水果糧)

5)
我見其他同類有D係黃色,D係橙色肉,其實有咩分別?老豆打算遲D買多隻陪我,唔知又可唔可以養埋1齊呢??

問住咁多先,麻煩哂咁多位=)

沙發
對佢好D
依隻係一隻靚的幼紋星龜
D紋完全平衡的
回復

板凳
有冇人可以解答到d問題呀?
回復

地板
杜咩蟲,如果正常養應該唔流杜,杜咩蟲,原蟲定寄生蟲
回復

想問點解佢隻腳好似脹左咁..有無問題加..??
回復

回復 aombxh 的帖子

就係想知道果d係唔係水腫
回復

回復 Kaser 的帖子

幫你推~睇下有無師兄解答!!!
回復

有冇CHING知係咪病左
回復

點解好似公咁既
回復

回復 tom6ii00 的帖子

我係女仔黎架><
回復

手腳腫有可能只係佢肥啫,佢底甲幾長,體重幾多呀?話俾啲c hing 知,等佢睇睇下佢係唔係肥妹^^
回復

catmandy 發表於 2012-7-4 08:21
手腳腫有可能只係佢肥啫,佢底甲幾長,體重幾多呀?話俾啲c hing 知,等佢睇睇下佢係唔係肥妹^^ ...

但浸水前係冇呢個情況,係浸完水先有.但去到夜晚就會冇左...
底甲6.5左右,未有磅同佢磅重>< 但都唔輕..
回復

Kaser 發表於 2012-7-9 23:05
但浸水前係冇呢個情況,係浸完水先有.但去到夜晚就會冇左...
底甲6.5左右,未有磅同佢磅重>< 但都唔輕.. ...

如果佢重身, 就好可能係佢肥, 多肉啫, 佢食得行得訓得就唔洗太擔心啦
回復

catmandy 發表於 2012-7-9 23:09
如果佢重身, 就好可能係佢肥, 多肉啫, 佢食得行得訓得就唔洗太擔心啦

都仲係好擔心粟米
回復

Kaser 發表於 2012-6-30 23:00
大家好,我叫小粟米^^
我有少少問題想問下咁多位CHING>

(1) 如果便便ok, 又行得食得訓得就唔好杜啦, 龜龜杜一次蟲好傷身架, 要好耐先復原架

(2) 車前草可食, 但水果糧同m糧就唔好日日餵咁多啦, 好易生長過速隆背架, 尤其是水果糧, 好多色素架

(3) 水腫我就唔係太知點做, 但我知其實車前草對人就有利水功效, 可減輕水腫, 唔知對龜龜有冇幫助呢。 你平時會幾耐幫佢浸水一次, 每次浸幾耐呀?

(4)同2一樣

(5)唔同色係唔同地方o既品種, 其實同品種一般都冇咩問題, 只要佢地唔打交就ok, 如果想買其他品種混養就要問下其他c hing啦

我所知有限, 希望幫到你啦
回復

Kaser 發表於 2012-7-9 23:13
都仲係好擔心粟米

仲有聽聞缺乏某d維他命都可能會水腫的
回復

catmandy 發表於 2012-7-9 23:23
(1) 如果便便ok, 又行得食得訓得就唔好杜啦, 龜龜杜一次蟲好傷身架, 要好耐先復原架

(2) 車前草可食, 但 ...

唔該哂你呀
1)佢D屎屎都OK呀.日日都有柯,咁唔同佢杜住先..
2)買返黎到而家日日都有食車前草,佢最鐘意就係M糧同水果糧,今日開左命脈比佢食,佢寧願淨係食草唔食命脈
3)1日浸1次,食野前浸,浸15MIINS
THX
回復

catmandy 發表於 2012-7-9 23:27
仲有聽聞缺乏某d維他命都可能會水腫的

點算好呢....我已經盡量帶佢落去哂太陽..今日先去完黎
回復

Kaser 發表於 2012-7-9 23:47
唔該哂你呀
1)佢D屎屎都OK呀.日日都有柯,咁唔同佢杜住先..
2)買返黎到而家日日都有食車前草,佢最鐘意就 ...

咁應該唔係浸水太多喎, 濕度幾多? 會唔會濕度太高呀?
你有冇俾營養粉or鈣粉佢食呀? 冇o既話可以考慮買黎俾佢補充營養, 一星期俾一次, 每次俾少少就ok啦, 如果係佢缺乏某d維他命而水腫的話, 補充營養對佢可能有用
回復

Kaser 發表於 2012-7-9 23:50
點算好呢....我已經盡量帶佢落去哂太陽..今日先去完黎

就算車前係好~都唔好日日都一樣...可車前做主..加一D其他野...水果糧同M糧就真係少餵好D...
回復