香港龜友論壇

查看: 6394|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

新手求救巴西龜BB!!

樓主

各位CHING,我係新手一名,養緊兩隻巴西龜BB (約3CM) 10日,阿笨和阿叻。我每天換水,D水係隔左一晚的,水高度約8CM。我個缸放係客廳,因有冷氣,所以會用雜誌蓋住缸頂。最近佢地都好似唔多健康,係咪D水隔得唔夠耐?情況如下︰

1. 阿叻頭部生點點,我用左「護龜靈」兩日,夜晚干養,日頭放入水度。但唔知係咪我滴得太多,每次我滴落佢個頭度佢就閉起雙眼唔郁,一直都沒有 (還是不能?)打開眼睛,直至第二天我出門番工放番佢入去水度才打開一陣。然後晚上回來,發現頭和手有甩皮,仲甩得幾勁下,佢唔願意在水裡,在水裡會用爪搞個頭,亦唔多願意張開眼睛。我想請問係咪我滴藥方法有錯?滴得太多 (滴10滴係頭同爪)?阿叻情況是否轉差?

圖片︰滴左兩晚後,今晚唔敢再滴,但見頭有白點和爪有D白色 (腐皮?) 佢對眼係咪腫左好多?點算?

2. 阿笨以往很喜歡在水裡一整天,但極少食野,這一兩日,佢不落水,亦拒絕我比佢既龜糧和蝦干,合上眼睛動也不動一整天。我很怕佢死左,昨晚整左少少寶礦力比佢,佢仍無飲。今晚佢連落水抖氣既能力好似都無,個頭又係有D黏膜,我放佢係手上時只偶爾動一動,佢係咪六四絕食份子?係咪就黎死啦?點算好?

感謝各位CHING的意見及指點…

沙發
情況咁嚴重(有氣無力) 我勸你都係快d帶去睇醫生...
等龜友覆帖反而拖症
龜b唔食野好快死的
p.s. 雖然我無用過護龜靈,但我覺得你滴10滴太多,龜仔合眼原因可能係感覺刺眼,"那"住成晚訓覺...
回復

板凳
回復 alice1977 的帖子

我用龜精靈搽,最多兩滴,干養及保暖一晚,早上放水也是到腳上少少就可以,水隔兩天以上及最好有太陽晒下
回復

地板
阿笨唔肯食野,情況看來比阿叻嚴重,最好馬上去見醫生了。另外,建議暫時兩龜分開在兩個臨時缸內養,不要放在大缸內養。阿叻如果只係皮膚問題,塗藥消毒乾養應該就ok。塗藥用棉花棒沾上患處,用水稀釋比直接滴較易控制分量。不能心急大量用藥,龜b頂唔順。 阿笨較麻煩,因拒食原因眾多。建議晚上乾養,日間才俾水,不要太多,到殼邊就可以。平日有曬曬太陽嗎?龜在溫暖的氣溫較有胃口。另外兩隻可分開餵食,避免阿笨天生力氣小爭不到吃的。最壞的情況是阿笨染上肺炎... 所以暫時最好不要放阿笨在有冷氣的地方了
回復

第1隻有白點 至於脫皮就唔清楚
第2隻可能係肺炎 有冇打側游水?
如果係肺炎就黑藥乾養啦 最重要加溫
不過開冷氣最好有暖管..
回復

多謝大家意見,急救行動中…
回復

白點問題應該唔係好大問題  你個隻黎講
第二隻有可能係肺炎 最好KEEP住28度~30度左右D水...
你可以用黑藥去醫..
而我當年甜甜圈有肺炎時係用 E到師兄介紹ge
GENOPTIC EYE DROPS   醫好的...
G字頭藥水   圖 :
回復

請問邊樹買到呢隻藥?謝謝~
回復

alice1977 發表於 2012-6-21 12:16
請問邊樹買到呢隻藥?謝謝~

普通葯房
回復

謝謝大家!
回復

有冷氣的話, 夏天都要用暖管, Set 28度先啦....
回復

知道明白,謝謝大家啊!
回復

今晚阿笨用了黑藥,約3個小時後,佢終於開眼伸頸四圍望,我比少少水佢浸下,佢大啖飲了兩啖,就在水裡休息了。是好徵兆吧!雖然仍不肯吃東西…

我用棉花棒幫阿叻塗了護龜靈,干了3小時,但佢似乎不及阿笨,不動,不肯吃東西…

今晚讓阿叻干養一晚,看看明天怎樣吧。感謝大家的意見和幫忙啊!
回復