香港龜友論壇

查看: 1715|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

新手養盾b但係setting溫度有問題

樓主
請師姐師兄解答我....我日間溫度34開ubv 同一個白色ga 50 w...但夜晚換左紅色個燈50w溫度都係一樣ga=.=..濕度就58度.因為我都係買鋪頭買返黎全set...是個度d人一次過汁比我...但我用緊平時好普通個d 17吋黑色爬箱...我覺得溫度唔會熱?我意經張個玻璃門打開曬.....
沙發
/.\上傳唔到相...
回復

板凳
用黑色嗰啲爬箱最好拆門、箱頂加抽風扇通風(電腦嗰啲風扇就ok)
溫度方面,因為你日夜兩支燈火數一樣50w,所以溫度一樣,你可以試下夜晚唔用燈,而家夏天可以唔用都唔會太低溫,如果開冷氣會低過24度的話,就可以試下改用低火數啲嘅暖膽令溫度降低,因為有日夜溫差對龜龜好啲架。
回復

地板
qoo_girl 發表於 2012-6-4 00:23
/.\上傳唔到相...

上載圖片方法請參考以下post
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

唔該曬你呀。
回復

qoo_girl 發表於 2012-6-4 00:58
唔該曬你呀。

唔洗客氣,仲有記住溫度計要盡量貼近地面,咁樣啲溫度先準架
回復

夜晚無需開燈
爬箱注意通風,要有足夠面積製造溫度梯度
回復

本身你個缸唔係大,所以早上最好保持28~32度,加上現在咁熱只需開白色uvb就ok啦!夜上除非你開冷氣否則不用開紅燈!
回復

Thx你地丫。
回復