香港龜友論壇

查看: 2025|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

地龜底材之問題

#

琴日同個朋友 係奇珍買左兩對地龜(黑胸/ 楓葉),岩岩新來報到可能唔習慣所以就唔多肯食野...
隻乸都有食兩, 三條麥皮蟲,
隻公就直情冇開過口啦...
呢個都唔係問題, 我諗過多幾日佢地識應左個環境就應該okay啦...

今次主要係想問,
我同個朋友都用左zoomed果隻既木碎做底材,
$50一包,
細細粒既木碎,
但係有幾個問題係:

• 龜會大小異便, 如果係水龜既, 你大可以勤換水/ 加不同既濾水器去過濾, 但係箱龜冇呀, 如果佢地係底材上面如廁, 咁我應該點做?(p.s. 今日隻乸好有品的係個水兜仔度如廁)
  • 我地果隻底材可以用幾耐?
  • 點樣才要換新既底材?
  • 既隻木碎底材可唔可以洗下佢再風乾佢然後再用番?

小弟首次養箱龜新來報到, 希望各CHING們可以指點一下, 最好當然係度分享下養地龜有咩仲要注意啦 感激各位!
回復 patlau 的帖子

希望真係可以如你所講咁! 等我聽日睇下post唔post到我D龜龜圖比大家幫手睇下!
回復

回復 Ms.Flower 的帖子

可能係都唔定,我個兩隻都係之前個c兄養得好!!你俾d時間佢地適應一下先,佢地好快會開口請放心
回復

你都好過我.... 起碼都肯開口....

唔知係唔係就黎64 隻龜都開始絕食....
回復

回復 大邪王 的帖子

地龜算平架啦 我買500 1對 緣果D要成千幾蚊隻的...
回復

我都覺得係
回復

回復 easymodel 的帖子

c兄佢地都好ok,都開口,不過佢地有d呆呆地(可能未適應新環境)
回復

其實我係妒忌你有得養地龜先至咁多野講 ,我屋企人只係俾我養水龜咋。
希望你養到佢地肥肥白白健健康康,第日貼多d相上來啦。
回復

回復 大邪王 的帖子

CHING你又有冇養開黑胸呢? 如果有分享下D心得好WOR
回復

回復 大邪王 的帖子

其實我都知地龜唔太屬箱龜 但係呢個forum我冇得簡 同埋出面D人都因為地龜既生活特質既將佢納入為箱龜 所以我都叫佢做箱龜算

不過嚴格黎講 你都岩既
回復

我終於明喇,如果post去水龜版,淨係識養水龜既朋友又好似搭唔到咀。都係post箱龜版好d。
係我太執著,對不起,我說少句就是了。
回復

回復 大邪王 的帖子

我知, 咁不如開個page叫"地龜屬"好冇
回復

地板
地龜既不是箱龜屬(Terrapene),亦不是閉穀龜屬(Cuora),沒有可以摺合的腹甲,更加不是箱龜.
其實他是地龜屬(Geoemyda),是淡水龜一種,同屬的還有日本地龜。
我只是不想你俾人笑。不過隻龜係你既。只要你開心,當佢係陸龜都可以。

回復

板凳

如果有機會的話我同我朋友都post下我地D settings同龜仔既相上黎比你睇下
回復

沙發

哈哈地龜入手好呀 箱龜黎講入門級 就好似水龜養巴西咁?
回復

樓主

wa C兄又係你@@ 我同我朋友上次問完你之後第二日就買左啦 奇珍個老細話木碎幾好 其實真係幾靚 不過如果佢地開大開細真係會好臭...

水苔係點架? 係邊度有得買? 同埋幾錢到?
回復