香港龜友論壇

查看: 1423|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

肺炎一問~~

樓主
我有一隻巴西養左兩個月左右,呢兩日唔多肯食野
係水到就浮起左,但就側左一邊,無咩精神咁.....
我想問問係咪肺炎?係既係咪要用黑藥醫?
如果係既份量要點用,因為我果隻係BB龜,街$10隻果款
我驚份量會用得過多或過少.....
唔該各位師兄師姐解答

沙發
回復 Yuk_S 的帖子

隻龜有無開口呼吸 如有就應該係肺炎 可以用黑藥試下 趁佢開口呼吸時滴一滴落去 或者滴鼻 不過效果無咁好 另外有心理準備救唔到 因為苗比較難救d 我兩隻草苗都肺炎緊 用中鋒既肺炎藥醫左一個星期無咩好轉 而家試緊黑藥 暫時未知知數 但都預唔得 救得幾多得幾多 另外你係唔係比龜龜嘆冷氣?
回復

板凳
SecRet 發表於 2012-6-1 22:34

隻龜有無開口呼吸 如有就應該係肺炎 可以用黑藥試下 趁佢開口呼吸時滴一滴落去 或者滴 ...

唉~
我個只巴就一樣命運
真系慘,
仲未開始吃野丫
打左4支針啦
嗚嗚
回復

地板
SecRet 發表於 2012-6-1 22:34

隻龜有無開口呼吸 如有就應該係肺炎 可以用黑藥試下 趁佢開口呼吸時滴一滴落去 或者滴 ...

開口呼吸早兩日就有,但都唔係經常開口,但今日唔係好覺佢有開口
冷氣.....出事之後已經無再俾佢嘆冷氣..好彩既係只有一隻有事,另外果隻好精神咁游緊水....
唉,希望佢無事,可以好返啦
唔該哂SecRet師兄.....
仲有,今朝同佢換水時見到水入面有少少透明既啫喱狀物體,滑"sa sa"
我想問呢D係咩嫁?
回復

rongruo 發表於 2012-6-1 22:42
唉~
我個只巴就一樣命運
真系慘,

見到都心痛
希望大家既巴西都可以好返啦
回復

Yuk_S 發表於 2012-6-1 22:56
見到都心痛
希望大家既巴西都可以好返啦

系丫,聽日去打第5針啦
仲未吃野woh
10幾日啦
嗚嗚
回復

Yuk_S 發表於 2012-6-1 22:54
開口呼吸早兩日就有,但都唔係經常開口,但今日唔係好覺佢有開口
冷氣.....出事之後已經無再俾佢嘆冷氣.. ...

凹皮嗎?
好似系皮
回復

Yuk_S 發表於 2012-6-1 22:54
冷氣.....出事之後已經無再俾佢嘆冷氣.. ...

隻病龜係唔係無隔離同乾養?有機會係病龜既痰同唾沫 要乾養 比佢飲水時先放落淺水 隻龜龜應該係頂唔到d溫差所以肺炎 另外如果好太陽時比佢地曬下太陽 如果好猛太陽既話曬兩三個字就夠 仲要加少少水預防中暑 對佢都會好d
回復

SecRet 發表於 2012-6-1 23:11
隻病龜係唔係無隔離同乾養?有機會係病龜既痰同唾沫 要乾養 比佢飲水時先放落淺水 隻龜龜應該係頂唔到d溫 ...

我已經隔離左佢地
我頭先一個鐘頭前滴左一次係個鼻到,但依加佢係咁開口呼吸,好擔心
我依加應唔應該滴多一次黑藥呢?
回復

Yuk_S 發表於 2012-6-1 23:54
我已經隔離左佢地
我頭先一個鐘頭前滴左一次係個鼻到,但依加佢係咁開口呼吸,好擔心
我依加應唔 ...

見佢開口既話滴多滴落口入面 你會見佢含番d出黎 唔駛理佢 跟住比佢休息下
回復

SecRet 發表於 2012-6-2 00:03
見佢開口既話滴多滴落口入面 你會見佢含番d出黎 唔駛理佢 跟住比佢休息下 ...

我已經滴左啦,但佢依加係吹D泡泡出來,好擔心
Anyway,唔該哂SecRet師兄
回復

Yuk_S 發表於 2012-6-2 00:13
我已經滴左啦,但佢依加係吹D泡泡出來,好擔心
Anyway,唔該哂SecRet師兄 ...

唔駛 我都係分享我既經驗 因為我d草都係咁 所以我都知你既心情 大家一齊加油吧
回復

我只巴西細龜都肺炎緊,餵左黑藥個幾禮拜都冇好到,呢兩日停左藥比鹽水佢浸,佢又浸得幾舒服同少左開口呼吸!不過一時得一時唔得…可能我仲未控制到個份量,,但好似只可以治標咁今晚試下餵返黑藥同比佢浸暖水先!
回復