香港龜友論壇

查看: 2544|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

金錢草一問...

樓主
想請問幫助排酸果隻金錢草係唔係呢一隻呢?
http://lingda6265.blog.163.com/blog/static/61790364201241095916111/

因為細佬上網搵左好耐...
發現金錢草係有好多唔同樣...
怕功效有出入...
搞到個人都亂曬

想CHING們幫忙幫忙!!!!!THX~~~
沙發
回復

板凳
婷婷 發表於 2012-5-28 18:43

c姐 我隻星龜近期痾爛屎,想請教你原蟲,寄生蟲,同腸胃炎,可以點判証同可以點做?因為無$睇醫生 十萬個ths
回復

地板
6龜 發表於 2012-5-28 18:54
c姐 我隻星龜近期痾爛屎,想請教你原蟲,寄生蟲,同腸胃炎,可以點判証同可以點做?因為無$睇醫生 十萬個ths ...

師父~~~~~唔好蝦我啦
回復

有小盆景買的,
回復

婷婷 發表於 2012-5-28 19:15
師父~~~~~唔好蝦我啦

c苦?? no 我真係想問你架
回復

6龜 發表於 2012-5-28 21:25
c苦?? no 我真係想問你架

病理唔識唔敢亂講啊~
回復

婷婷 發表於 2012-5-29 00:55
病理唔識唔敢亂講啊~

因為轉貼的失左踪,我聯絡唔到佢,我隻龜無段段痾爛,所以想請教一下你原蟲,寄生蟲,同腸胃炎,點判症,同落D咩藥,因為我只知原蟲同寄生蟲都係食貓狗杜蟲藥(醫生俾既藥),因為我多年前睇醫生對過D藥名係一樣,但醫生杜蟲藥出面無得配,所以想問一問你原蟲同寄生蟲你地會點分同落D咩藥杜佢,又或者腸胃炎會有咩症狀?我唔知係未早輪係機場果邊摘左D唔乾正既車前草搞到痾,但其實又餵過好多次都無事
請c姐出手...........ths
回復

6龜 發表於 2012-5-29 04:24
因為轉貼的失左踪,我聯絡唔到佢,我隻龜無段段痾爛,所以想請教一下你原蟲,寄生蟲,同腸胃炎,點判症,同落D ...

以我聽過既~
原蟲~帶啫喱透明狀,寄生蟲~明顯有蟲狀物(可見既,朋友稱大蟲)
腸胃炎~藍藍綠綠核凸軟雪糕

如果係寄生蟲,反而我仲有粒藥响度,可以比你先,
我PM電話no.比你~
回復

婷婷 發表於 2012-5-29 05:13
以我聽過既~
原蟲~帶啫喱透明狀,寄生蟲~明顯有蟲狀物(可見既,朋友稱大蟲)
腸胃炎~藍藍綠綠核凸軟雪糕

c 姐多謝你, 可能腸胃 等我試試禁食再喂bac,因為我另一隻都係食埋同一樣野,一D事都無,爛屎呢隻係麻煩D以前都睇過tiger, 又係痾爛tiger同佢照杜蟲就無曬事,再唔掂先去睇醫生,多口聲問你你養緊咩龜龜?十分多謝你幫忙,之前都係痾呢D屎 而家爛屎

回復

6龜 發表於 2012-5-29 05:32
c 姐多謝你, 可能腸胃 等我試試禁食再喂bac,因為我另一隻都係食埋同一樣野,一D事都無,爛屎呢隻係麻煩D以 ...

怕吾怕佢地脱水?我有Reptoboost响度,
如果要,真係可以call我啊,
我養七水龜,兩隻盾,不過前排食藥,
係隻北石爆蛔蟲,痾左兩堆米粉
回復

婷婷 發表於 2012-5-29 05:47
怕吾怕佢地脱水?我有Reptoboost响度,
如果要,真係可以call我啊,
我養七水龜,兩隻盾,不過前排食藥,

我就有兩隻星大果隻1999年養,細果隻2005年養一對紅肚養左有6﹣7年,一對食蝸養左一年
我都養過都好多龜亦死龜無數,死既有放射/有5﹣6隻乒乓星,兩三隻盾B.........所有經驗都係死龜同睇醫生到學,你地而家就好有電腦,我地果時連餵咩俾陸龜食都係錯曬
盾好玩我以前都有隻養左3﹣4年大得好快,連浴江都放唔到浸水,
我都係係呢到識到轉貼仔,佢而家養D龜好靚,我都要請教下佢
我每日都要同佢地浸水,如果唔浸到痾屎,我就會好大鑊,細果隻係環保龜佢會自給自足,即係有舖食屎癮,唔浸水佢同大龜就會係箱賴屎細龜會即刻衝去食,食到成口成腳都係大龜又會踩到成腳屎由左行到右,成個箱都係屎
有機會一齊落下面曬下龜,吹下龜經,狗經,貓經
回復