香港龜友論壇

查看: 1482|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

Help! 兩隻水龜都有腫脹的後腿!

樓主

Hi

今晚剛剛看到同時兩隻水龜都有腫脹的後腿。難道這是“腐皮”?這應該發生在剛剛過去的幾天
那會是什麼呢?我應該乾養和使用龜精靈或碘酒?
這涉及到水質?我飼養的6-7年,它從來沒有發生過。
非常感謝您的幫助!

沙發
回復 Michael:) 的帖子

ok translated the original note again - please help!
回復

板凳
回復 bishonen 的帖子

雖然我唔識 , 但係幫你用google翻釋番 , 希望ching可以幫下龜龜

google 翻釋如下

很抱歉,我英語寫作,因為我不知道如何輸入中文
今晚剛剛意識到這兩種龜有腫脹的後腿。難道這是“腐皮”?這應該發生在剛剛過去的幾天
那會是什麼呢?我應該乾養和使用的不同龜精靈或碘酒?
這涉及到水質?我提出的6-7年,它從來沒有發生過。
非常感謝您的幫助!
回復

地板
回復 JevinLee 的帖子

非常感謝 JevinLee! (I should have thought of Google Translate!)

YOU WELCOME  發表於 2012-5-26 00:13
回復

回復 JevinLee 的帖子

吾係提出-,-係養左6~7年~_~
回復

回復 Michael:) 的帖子

改漏左添 ... sorry
google 翻釋中間有d錯
所以改左少少
但係冇損本文意義
回復

我新手黎都吾係好知點醫-,-
啲肉有冇爛?
回復

我覺得應該係腐皮, 乾養(除左食野果時放水), 每日查碘酒1-2次, 沖下水先再放水餵食野, 查藥膏果d我就唔識
(我係新手新手, 自行考量風險)

ching尼兩隻係咪墨墨??

回復

回復 wel524 的帖子

兩隻係水龜. Thank you for suggestion. Trying 乾養 with 碘酒 now
回復

希望有改善, 希望佢早日康復, 照理乾身碘酒后, 開始好會好似結蕉咁, 之后慢慢會退番原來皮膚, 期待update最新情況
回復

可以參考此帖: http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33589
第1種, 同埋你响搜尋度打腐皮都會有好多例子個案, 同好多ching提供意見e治方法, 可以選一個自己認為最適合龜龜既方法

留意下係咪脫皮, 單睇隻腳好難判斷, 我見到隻腳上面是否有少許紅色?
兩隻一齊咁o岩都係隻腳覺得無咁橋
回復

我隻金花都係咁,仲嚴重過你嗰隻,4肢都包住腐皮有臭味。e家用緊龜精靈浸等d死皮脫落,5知呢個方法得5得。
回復