香港龜友論壇

查看: 1800|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

我想幫兩隻大巴西改好D 居住環境, 各位C HING 可否俾D 意見?

樓主

兩隻打直度個殼都有成15 CM

BUDGET 有限  

平日一日換兩次水

2012-05-24 00.58.55.jpg (128.14 KB, 下載次數: 67)

2012-05-24 00.58.55.jpg

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
ashbone + 2 多謝分享

查看全部評分

沙發
回復 cynthia613 的帖子

最簡單一個最大號既儲物箱, 再加建一個陸地, 平日帶出街曬太陽
回復

板凳
大膠箱都0K
回復

地板
回復 wel524 的帖子

1.我上面個盤有21'X27'  最大的儲物箱 幾大? 邊度買到?
2.係咪要俾多D 水佢地游? 其實養左十年都係俾淺水  
不過我擔心多水拎唔起 成個箱去換水
3. 睦地點加好?  

謝謝!!!!!

回復

1. 你果個都ok, 有6xcm, 當然愈大愈好, 龜龜多d空間, 最大我見過日本城好似7xcm, 其實實惠,宜家果d都有得買,有好多唔同款既膠箱

2. 巴西龜游水高手, 一般都極愛游水, 可以俾佢多d運動, 十多年淺水?!見個殼又生得幾靚wow, 聽過 d ching 分享淺水or無水會有反殼等等毛病
我覺得深水好d, 事關我d龜慣左深水, 淺水既話會啤住我咁既樣, 同埋敲箱,加上睇過建議都係深水,http://www.hkherp.org/document/caresheet/Trachemys_scripta.pdf
我都覺深水比較難搬, 所以加左個濾桶, 如果大洗清底果時, 我會先用吸管喉吸哂大部份水, 至搬動去洗刷, 如果日日換水就真係辛苦d

3. 陸地可買浮板, 擺設(市面,魚街都好多款選擇) or diy格仔板(可以參考水龜區置頂既水龜精華文章, 果度好多野睇, 如果無咩時間曬太陽, 可以考慮選購燈具, 當然自然既太陽光係最好)
我覺得用格仔板搭個台會方便d平d,不過要注意要穩陣, 市面有d浮板未必可以承受到你d龜龜既重量, 有機會半沉, 而且價格較貴, 起碼要百元

回復

去實惠買!!!
回復

謝謝你咁好心機答我D 問題AR

想了解下濾桶:

想問下大概要幾大?  幾$到?  係咪有條喉放入水就OK? 可以幾耐先換水一次?

我都覺得格仔板比較好

THANK YOU VERY MUCH!!
回復

不用客氣,
濾桶方面每個牌子不同型號既濾桶流量不同, 首先考慮自己個箱既大小/幾多L, 濾桶果D我覺得我用果D都麻麻,一般還可以, 我只係置在做水流同唔使日日換水,慳位又方便換水,我用緊既係EDEN511$310,我個箱就5XCM左右, 另一個唔係幾想推介俾你XD, 你果個箱應該就要下一個型號, 我就有兩個方案,一.每日換兩三桶水, 大約1/4 OR 1/5,一星期大洗一次, 二.幾日換1/2 OR 1/3水, 一星期大洗一次, 因為養得龜多, 視乎自己得閒程度同看水顏色聞下有無味, 可以上網搵多D資料先, 建議你再開POST問CHING, 有好多C兄有唔同價位既推介, 我覺得一分錢一分貨, 通常愈貴既效能愈好

喉方面, 買濾桶果時會包埋一SET套裝(一般本身個桶,閘掣, 入水口管.花籃仔, 出水口管&雨淋管), 基本駁好入水口同出水口放入箱一開掣就OK, 入一定份量既水响箱內,入一定要浸過入水口, 每款濾桶既設計可能有少少唔同, 我用過有D濾桶要泵水入桶先,通常桶身比較大型, 我感覺覺得比較麻煩, 反而細濾桶仔eg EDEN果D有個口打開俾你倒水入去, 入滿一開機就過水, 慳左按泵果幾下, 有時大桶泵水果D款 CHEAP野既話泵唔到水, 又要預先裝水入去, 再按幾下比較麻煩, 同埋存在裝得太多水會滿瀉出黎既風險, 要用慣掌握到先得
回復

謝謝你=) 好好人

我要去"器材討論"惡補下先

回復

多謝讚賞 你都好好人 仲有想補充下, 濾桶果d喉管可能要鋸短, 因為膠箱高度有時唔係太高, 我屋企eden果款都要鋸短, 要返屋企度過先知, 要自行改裝為合適, 否則水深不夠,我覺得喉管太長吸水會吃力, 另外要留意濾桶揚程(即原裝喉長度), 先要諗下自己個箱放既位置同濾桶位置距離幾多(濾桶只可放响與箱同一水平線或以下,不可以上), 一般中/大型濾桶都可以去到好長, 小型濾桶就50cm左右,盒上有寫or可問店員原裝喉有幾長, 如果到時買到返屋企唔夠長就難搞, 不過照理正常用法好少出現咁既情況, 係我放响兩個層櫃上面先考慮咁多
回復

謝謝你GUM 細心的提醒  學到唔少嘢
回復

不用客氣, 我都响度學到唔少野
回復