香港龜友論壇

查看: 9162|回復: 65
打印 上一主題 下一主題

Mega-Ray™發出聲明 (from:Bob MacCargar)

樓主
~以下聲明由Mega-Ray™始創人Bob MacCargar發出~

就有關Mega-Ray之包裝問題,分銷商已收到回覆及聲明,原文如下~

圖下有中文翻譯本(如文意上有分歧,請以英文版本為準)

以下為中文翻譯本(文意或如有錯漏,請以英文版作準)

Rachel,我不會中文但我知道那個客戶(waiman)。

詳情請見我們的網址:
http://www.reptileuv.com/reptile-uv-lighting-news.php
並請點擊以下鏈接:
October 28, 2011

你從很久以前已經開始購買並且使用我們的megaray,你肯定知道,一直以來我們的燈泡都是標上有貼紙的單色盒子包裝。
我做這個已經整整9年了,而僅僅在幾個月前,我們開始出售“合作者”的Solar Raptor Mega-Ray燈泡。
這簡直就是災難!!!!!

這個人從沒買過真正的Mega-Ray,他們(客户)買了Raptor Mega-ray 及他們真幸運,
此燈並沒有如9成的Raptor燈泡般一樣"燒毁"。

這次的災難導致我傾家蕩產,如果我的手能伸及到Solar  Raptor的擁有者Stephan身上,
我怕我會殺了他以至於我餘生都將在監獄中度過。

我不懂為何人們那麼愚蠢。
我已經非常清楚地在網站上向那些從我的UK拍檔Darren那裡買了Raptor-Mega-ray的客戶解釋過這些了。

Solar-Raptor並沒有權利再使用我的名義以及品牌,而且我相信他們應該已經停止這樣做了。
如不,Darren需要告訴我,我們可以訴之法律。

請你教育你的客戶!!!!!
我再次重申,Mega-ray是一件藝術品以及特別定制的產品,而非工廠流水線出來的產品。
與其他只能做到10:1 或15:1的UVB-UVI比例的牌子,
我們顯然是唯一能做到27:1 UVB-UVI比例的uvb水銀燈(可比美太陽)。

我希望以上聲明能終止那些認為彩盒才是正品的愚蠢言論。
但我們依然會留意市面上沒有再冒用我們品牌的山寨貨。

祝 好
Bob MacCargar

評分

參與人數 3威望 +4 收起 理由
yuk郁 + 2 功德無量
jerryckpoon + 1 以正視聽
Star + 1 Link 贊 !

查看全部評分

沙發
What happened?
回復

板凳

回復 anthonywoo 的帖子

市面有好多彩盒版,聲稱為Mega Ray既太陽燈,

而事端由一個交易post開始(小心睇到頭痛)...
Link我pm你

可以pm埋我嘛,嘿  發表於 2012-5-17 22:53
guy
我都想八,pm埋我可以嗎?  發表於 2012-5-17 22:10
回復

地板
大快人心!
回復

真的假不了,假的真不了!!!
回復

婷婷 發表於 2012-5-17 08:44
~以下聲明由Mega-Ray™始創人Bob MacCargar發出~
就有關Mega-Ray之包裝問題,分銷商已收到回覆及聲明,原文如 ...

比較搞笑的是, Mega-Ray在美國是沒代理, 沒分銷, 也沒給零售店賣, 只自己直接出售, 只能向Mega-Ray直接訂, 根本沒別的地方可買到的.
我在NY, 我的彩色盒的Mega-Ray, 都是直接向Mega-Ray購買的, 都已連續直接向Mega-Ray買過三個彩色盒了, 這代表Mega-Ray自己寄給我的是假貨? 呵呵.

看來現在Mega-Ray本身的燈, 與誠實程度, 都很不可靠喔.

回復

Link 贊 !
In plain boxes with stickers on them
回復

龜媽 發表於 2012-5-17 22:05
大快人心!

見到e-mail言詞頗激動,
明白佢憤怒自己用心創立既品牌被利用,
希望用家唔好再有誤解啦
回復

boom76 發表於 2012-5-17 22:09
真的假不了,假的真不了!!!

對~~~
回復

回復 Star 的帖子

係喎~
中文翻譯,要鳴謝"師x"/"xx的"
回復

即系而家俾Bob講到反轉左,白色盒先系堅野,彩色盒反而系流野?
佢email中關於solar raptor個部分我睇唔明……
回復

呢間公司只係見錢開眼,你有錢,佢好樂意俾貨你,一箱24顆,可以一半160W一半120W,或你揀,計埋運費黎香港,約$280HKD一顆
回復

回復 婷婷 的帖子

睇見有十頁就唔想睇
回復

想攞貨亦都好簡單,直接上佢個網,同佢講想攞貨就得,會SEND返張PRICE LIST俾你地
唔明點解香港無舖頭攞黎賣嘅?得D玩家自己攪D貨黎賣,攪到保養個邊亂晒,保得個一個月兩個月!
回復

仲有,MEGA RAY講到明,如果唔係向美國個邊買,要有佢自己分銷商嘅收據先會幫你做保養
回復

anthonywoo 發表於 2012-5-17 22:59
回復 婷婷 的帖子

睇見有十頁就唔想睇

仲有好多睇完都唔太明留言。。。暈!!!

唔好深究啦=="  發表於 2012-5-17 23:16
回復

仲有,MEGA RAY嘅120W燈,係極不穩定,QC唔係做得太好,會經常自動熄燈或閃得好勁,各位買家自己留意返喇~
回復

回復 iamnero 的帖子

自己意會,不設解讀
回復

回復 anthonywoo 的帖子

我自己copy條link都唔會再睇
回復

我唔會用Mega-Ray, 跟本就買大細。
幾好都冇用, QC咁差, 就算唔燒都唔知跟唔跟Spec.
都係留返俾waiman師兄慢慢在NY研究
回復