香港龜友論壇

查看: 3443|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

燈具一問

樓主
請問要哂龜,最小要比幾多w燈泡,我見有d燈座寫住14w,咁係咪姐係頂唔到40w既燈泡?
沙發
神秘人 發表於 2011-7-10 22:50
請問要哂龜,最小要比幾多w燈泡,我見有d燈座寫住14w,咁係咪姐係頂唔到40w既燈泡? ...

哂龜指乜? 指加熱? 或UVB?

燈座14w, 係唔可以用超過14w既燈.

回復

板凳
waiman 發表於 2011-7-11 14:43
哂龜指乜? 指加熱? 或UVB?

燈座14w, 係唔可以用超過14w既燈.

哂水龜,要幾多w燈?
回復

地板
曬龜應該是14w  UVB0.5 就夠
回復

神秘人 發表於 2011-7-11 05:06
哂水龜,要幾多w燈?

首先, 你要決定你晒龜, 為的是什麼, 才去選幾瓦.

幾瓦只是熱力的多少. 而野外水龜晒陽光, 並非為了熱力.
回復

rockybaby 發表於 2011-7-11 10:39
曬龜應該是14w  UVB0.5 就夠

這不正確.
回復

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=3212&extra=page%3D7
e到話要射膽夠用
龜哂太陽唔係要熱力要咩?熱力唔係幫助製造維他命d咩
回復

神秘人 發表於 2011-7-11 23:04
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=3212&extra=page%3D7
e到話要射膽夠用
龜哂太陽唔 ...

龜哂太陽唔係只要熱力, 而係熱力, UVB, UVA, 及全光譜.

水龜有兩種方式得到VD, 一種就是如陸龜般光合. 另一種就是由於水龜吃肉, 從肉食中已直接有了足夠維他命d, 不需熱力來轉化.
素食的陸龜, 由於其食物中並無維他命d, 所以需要UVB光合加熱力來轉化維他命d.

回復

回復 waiman 的帖子

睇完都唔借好明=V=
咁曬水龜姐係要用咩燈?
回復

waiman 發表於 2011-7-12 13:32
龜哂太陽唔係只要熱力, 而係熱力, UVB, UVA, 及全光譜.

水龜有兩種方式得到VD, 一種就是如陸龜般光合.  ...

佢話UVA冇大作用,UVB可以唔要,因為龜糧已有維他命D
,咁咪姐係只要熱力作暖身同殺細菌夠?

回復

harrypoi 發表於 2011-7-12 01:18
回復 waiman 的帖子

睇完都唔借好明=V=

果篇文唔係全面, 而只係以UVB做重點來講.
如只以UVB做重點來講, 則水龜:

十分好 = UVB 光管 + 射燈
一樣好 = Only 射燈 (因為光線比較集中, 加熱快).
唔太好 = 普通燈泡
好過冇 = Only UVB光管/燈泡 (因為冇熱力, D UVB都冇用).

---

但係上面係唔正確, 因為忽略左UVA, 同可見光的光譜, UVA同可見光光譜係唔止可令龜見正常顏色, 重可以影響活力, 及甲殼色素, 而10.0 UVB光管/燈泡本身係有30% UVA, 同埋有好多全光譜里面既可見光, 係射燈/普通燈泡都冇既.

因此如以全面來講, 則水龜:

十分好 = UVB 光管 + 射燈
都好好 = Only UVB光管/燈泡.
唔太好 = Only 射燈, 加下熱, 除非天氣凍, (天氣凍用暖管更好), 否則實際上冇乜用可有可無. (因為光線比較集中, 加熱快).
好過冇 = 普通燈泡.
回復