香港龜友論壇

查看: 1619|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

新手養龜一問~

樓主
本人用緊20"缸 已養緊2隻巴西1隻忍者 我看上網有人說 巴西唔好同忍者混養 但我養了差不多1個星期 又唔見有問題發生喎 究竟可唔可以?

因我再想買多2隻龜放缸養 我的缸可以容納到嗎? 還有我尚未買燈有什麼好介紹  唔該各位龜友~ 千萬個多謝~

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seira2242527 + 1 +油..~~

查看全部評分

沙發
你好~
+多2隻龜龜既話你就要睇番個空間同大小啦.....
嘻嘻, 龜龜心諗當然是越大地方越好啦~ 我地買樓又何嘗唔燜間屋大d

佢地冇咩問題既話.應該就真係冇咩問題架啦..你驚既話細心留意下
佢地冇打架就應該會幾好相處既~

我冇用燈架... 一得閒就帶佢地去曬太陽
回復

板凳
THX師兄 因我見很多人話買龜最好買一對 所以我想養多隻忍者 另外一隻未諗到
唔知會有咩好介紹呢  而我咁講咪要買3隻囉
回復

地板
龜打吳打架其實要睇番佢地既性格……另外新手再養多幾隻既話可揀地圖la、黑旦、刀旦la、石金la、斑龜la等等……另外燈方面最重要係加熱、加溫,因要令龜體升溫才能令龜吸收糧的營養,尤其是鈣…最好當然係曬太陽la…XD
回復

唔該晒呢位師兄 我明天就會加新成員~
回復

回復 g24727 的帖子

歡迎,加油!我只有一隻忍者、一隻食蝸,我分缸養的。你知道成體忍者有幾大隻嗎?肯定有地方養2隻嗎?(成體忍者仔30cm、忍者女45cm)我朋友養左5年,未算成體已經有28cm了。
回復

因家中不能上網幾日 未能及時多謝樓上呢位師兄 我都有上網睇個資料 先養既 到時會用大D既地方養佢地 現在有2隻巴西龜2隻忍者龜  情況良好 只有爭食情況 我想問下師兄"忍者龜"是不是"頭"有"4點黃色"會靚D架

回復