香港龜友論壇

查看: 2372|回復: 13

想買溫控..太多選擇

有冇ching有用開溫控可否介紹一下..淘寶貨都唔緊要..thank
回復 johnng9879 的帖子

我有用呀最簡單個種,今晚回家影張相比你睇

thank  發表於 2012-5-9 13:39
回復

師兄,遲d冬天d緣係咪要用?
溫控係咪類似暖器?
回復

松琦STC400

今早都有留意呢種..佢好似仲有其他型號  發表於 2012-5-9 13:39
回復

我用膠箱養隻緣,唔知set 唔set到溫控...
我唔敢比佢冬眠,未試過驚驚地@@~睇好多post又話冬眠完後又拒食又開唔到眼...
回復

溫控是 (如Set 30 度 , 佢有一個温度探頭放在龜箱內 ,當測到 30度或以上 ,供電的插座就停止供電 , 而低過 30 度或以下 ,插座就通番電) ,而插座是給電比陶瓷發熱胆的 , 亦有D温控有提示响嗚....如高於或低於所 SET 度數1.5 - 2 度, 就會响聲來提示 ,避免你的陶瓷熱胆壞了而又未察覺箱內温度正在上升或下降。
回復

唔知可唔可以駁埋熱得制開風扇呢
回復

想問問有冇d溫控係用控制電流大細黎控制溫度
而唔係用斷電黎控制呢??
回復

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D4
這款自已做大约$500,其實濕度個人覺得可以唔要,会平D大约$350
回復

黑椒仔 發表於 2012-5-9 14:22
想問問有冇d溫控係用控制電流大細黎控制溫度
而唔係用斷電黎控制呢??

有,但唔會平
回復

andycarrie2003 發表於 2012-5-9 15:51
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=35081&extra=page%3D4
這款自已做大约$500,其實濕 ...

wow    我想要1個  8點- 8開powersun    溫度30up既就自己關
大約幾錢?  同埋你自己整嫁-00-?
回復

Yes, DIY,如要有時间制我建議另外買個插蘇型時間制較方便(獨立比支powersun),如果唔係會貴D及個盒要大D先可以裝到
回復

這是我用緊最平既溫控及時間製!

回復