香港龜友論壇

查看: 1307|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

关于红腿噶食物

樓主

1、今日天时好,放两只红腿出阳台晒太阳。。。因老婆中意种花,我屋企噶阳台成只花园仔咁,风吹下就自然无少D残花落叶。结果只母龟仔走去食D残花啵。。。应该冇咩问题啩?佢地个物种系自然界中应该都系嘧都食嘞……?我老婆栽花无打虫药噶,纯天然生长。

2、香蕉啊葡萄啊南瓜啊呢D嘢,食太多有冇问题?

2、如今主食仲系T-REX,有无必要在泡开之后用纸巾尽量吸晒D水分。因为听讲陆龟食物唔好太多水。只公龟仔好可能就系食左有水噶菜叶,如今搞到疑似肠炎,好多日唔食嘢。。

3、肠炎点算……?我撬唔开佢把口,喂唔到药,净系药浴咋,有冇作用架……?边位有经验噶同好唔该讲下,唔系个公龟仔真系好可能挨唔到几耐就要去见马克思个啵……

忘记讲,只公龟5CM,母龟7CM

沙發
1. 紅腿既食性系陸龜中最雜,菜草瓜果肉類都食得
2. 應以菜草為主
3. 完全不用
4. 唔食野唔一定系因為腸炎。請描述飼養環境、冷/熱區溫、濕度、日/夜溫濕度、浸水頻率、所用燈泡/加熱器以及餵食頻率、食譜

P.S.甘細隻系分唔到性別既
回復

板凳

回復 iamnero 的帖子

請描述飼養環境、冷/熱區溫、濕度、日/夜溫濕度、浸水頻率、所用燈泡/加熱器以及餵食頻率、食譜

半开放木箱,热区可以维持有29左右,冷区23左右,湿度日夜基本保持在70上下,日日浸水,水温大概有三十四五,浸水阵就使个太阳灯照住佢,浸完水就喂食。日间加热用飞利浦灯泡,晚间用夜灯,白日如果无晒太阳噶话就用UVB,包括一个10.0噶灯泡同埋一条5.0灯管。。

喂食就一日喂一次,基本食T粮为主。喂过南瓜、白菜叶、香蕉菠萝草莓萝卜丝,玫瑰花瓣都食过。四日添一次钙粉。

有个龟成日里系角落,天光都唔开眼,但系晒太阳浸水噶话又会变得比较活泼,硬系唔食嘢。。有时就食几口香蕉咬几啖花瓣,会屙D似胶水咁个嘢,透明,有粘性,lar系佢条尾上面。

PS:公龟肚扁扁,母龟肚凸凸,大细都应该系一样架,唔系咩……?

啱天光阵。如果唔郁佢,佢成日都可以系咁。

搞醒佢。。。。。
我觉得佢都唔似有病……不过已经三个星期饮食唔正常

屙噶BB

回復

地板
voyuddau 發表於 2012-4-15 13:14
回復 iamnero 的帖子

請描述飼養環境、冷/熱區溫、濕度、日/夜溫濕度、浸水頻率、所用燈泡/加熱器以及餵食 ...

的確系腸胃有問題
而家夜晚可以唔開燈
回復