香港龜友論壇

查看: 1093|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

請各位高手幫幫手.....

樓主
本人養左兩隻巴西龜(以下叫佢地做A龜同B龜啦)以前我將佢地養埋一齊....但係有一日....A龜咬到B龜流晒血(而且仲要係咬佢JJ.....諗起都痛).......至此之後....我就分開左佢地養.....宜家佢地的性格變到好細膽....我宜家伸隻手落去....佢就即刻縮埋個頭(以前我伸隻手落去....佢會諗都唔諗就咬.....)
今日.....我見佢地咁寂寞....就試下放佢地係一齊...俾佢地玩下.....放左一齊之後....A龜非常主動地向B龜"震手"....但係B龜好似好驚....唔想理佢.....最後係A龜的死纏爛打的情況下....B龜終於向佢震返手.....但係唔知係興奮定係驚.....A龜好突然咁係個缸走呢走去.....兜左幾圈之後......A龜又返去向B龜"震手".....佢一路震.....個口又開又閉.....我驚佢又咬B龜....所以就即刻分開返佢地.....
我聽人講"震手"係表示友好.....但係A龜的動作又好似好惡....有冇高手可以幫我解釋下佢地究竟想點==".....仲有我應唔應該放返佢地一齊養?
希望各位睇得明我寫既野.....同埋幫下我.....佢地太難捉摸啦......

沙發
兩隻巴西唔同性別?
回復

板凳
距離咬JJ 有幾耐
回復

地板
兩隻好似都係男
大約隔左半年
謝謝各位的意見
回復