香港龜友論壇

查看: 4316|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

盾b 唔多食野 ...

樓主

盾b (48g) e  2-3星期都唔多食野
平時濕度 都好低 30-40 %  
3日柯1次 正常屎
e家早晚浸水  2 日柯1次酸 好少但 滑的
除了可能太乾 脫 水  還有其他可能嗎 thx

沙發
回復 manyways 的帖子

龜B應高濕吧...
回復

板凳
好似瘦咗啲,試吓餵唔同的野菜或菜引佢開口先!
回復

地板
會唔會龜B唔食你餵個種菜, 試吓換其他菜/草, 多種類型, 全部切碎來餵, 細細塊比較容易食.
回復

回復 dereklambchop 的帖子

佢都唔係 唔食野的 是咬幾下/嗅下 又走左
咩都唔食時 竟會食1粒水龜糧 ....
大紅花 油墨菜 蛙蛙菜 9杞 都係食唔多的 ....
回復

我只盾B都好似你只甘.....
可能我前一餐餵得太多
回復

我個隻 日日都食成 2塊咁制....好大食 好柯得....你試下 提高個溫度 有個 地方 40度
濕隻唔洗理佢 乾都唔緊要 同埋 同佢沖涼既時間 最好 固定...再來就係 量食 我固定放d菜係到
放成晚都係咁放 聽日 起身就冇晒啦~  沖完涼你試下佢食唔食 .....溫度 環境都冇問題 再睇1-2日
我睇落 你隻都好 健康 冇野~ 佢可能 唔慣姐 你比間龜屋佢 同埋 放d菜係到 由佢 佢肚餓就會食嫁....同埋 你唔想佢食咁多 咪落少d 咩都係你控制既,.......

脫水問題 睇佢個頸個到 都好多水份既色...我估就唔係 缺水啦 係怕左你姐...`
回復

回復 莫秋殤 的帖子

佢到我家 都 4 個月了不是新番的 一直都冇長大個
早期都係好活躍的 會行會食
就是 東天時天氣太乾 濕度低 可能有小小 缺水
佢e家 行得小 食得小咬幾下果種
回復

manyways 發表於 2012-3-25 23:25
回復 莫秋殤 的帖子

佢到我家 都 4 個月了不是新番的 一直都冇長大個

唔會有結石仔瓜.....呢個情形真係要大師兄出下手 你試下比佢食 車前草粒 排下酸先囉..實在想唔到佢有咩病 睇落佢好健康....
回復

回復 莫秋殤 的帖子

我e家早晚浸電解/維他命c +賢石通比佢  
佢d酸 早2星期都是滑的  但今日竟然出左dd 沙酸 ...
回復

manyways 發表於 2012-3-25 23:39
回復 莫秋殤 的帖子

咁就好啦 我個隻 都有d 沙沙地~佢柯得多就越好€
繼續咁落去 應該會好d 但係 4個月都唔大 都幾係野..
回復

點解你d龜咁多問題。。。。

x2  發表於 2012-3-27 14:01
回復

咁細隻d酸就沙沙地,你一定要想辦法令個濕度提高,唔係唔乾死都結石死

我會買番個加濕器 先  發表於 2012-3-26 20:24
回復

回復 windleaves 的帖子

好左好多了 e家隻大豹都正常番好多
盾仔就唔使浸水都會自己柯酸 同周圍走
豹仔 d屎又正常番d  不過要食番d多bac 先會成番形
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-25 21:41
我個隻 日日都食成 2塊咁制....好大食 好柯得....你試下 提高個溫度 有個 地方 40度
濕隻唔洗理佢 乾都唔緊 ...

幼龜對於成體龜,唯一特別既需求就系濕度,點可以話“濕度唔洗理佢”?!
食量減少,系慢性脫水既癥狀
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-25 23:31
唔會有結石仔瓜.....呢個情形真係要大師兄出下手 你試下比佢食 車前草粒 排下酸先囉..實在想唔到佢有咩病 ...

系“金錢草粒”,冇“車前草粒”呢樣野
回復

樓主 只盾b底甲中間硬定係稍軟?
回復

manyways 發表於 2012-3-25 23:39
回復 莫秋殤 的帖子

你需要提供有保濕能力且有足夠厚度既底材,甘樣龜系夜晚會將自己埋起,減緩水分流失。都要有大水盆。
濕度不可低於60%,以你目前濕度,若再加溫,會有極高幾率造成結石。
回復

你D龜真係好多問題 & 好多病, 哈哈.

你話你隻盾B中意食水龜糧?  咁證明左你d菜營養唔夠, 所以佢就好想食肉!  我之前隻盾B都係咁, 仲軟甲tim, 後來比佢食波蘭tropical 陸龜糧(含陸龜最中意食既軟體動物), 之後就一直好開胃好大食, 咩都食.

如果你PM我你既郵址, 我寄D波蘭糧比你隻龜試食.

我隻盾B食左好高背好大隻, 其實你都可以用少量水龜糧間中補下身, 但就唔好成日食, 驚難代謝 同埋隆背.
回復

波蘭tropical 陸龜糧波蘭tropical 陸龜糧波蘭tropical 陸龜糧波蘭tropical 陸龜糧。。。。。。。
唔。。。。要叫婷婷小天使入d來賣先,有富貴哥做代言人,唔怕無銷量~
回復