香港龜友論壇

查看: 1429|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

各位師兄...求助牙!!!!!

樓主
我用緊p30濾涌...頭個陣都地地...點知一換水一洗p30...就出事d水清唔返,好白濛濛...以前用掛濾都好地地,諗住換個勁d既濾水比龜龜用...個濾桶入面有2個好大既生化棉,1包7x$炭,2包平炭,一包石仔(唔記得叫咩石)同小小白棉...有冇師兄幫到手,
沙發
濾材有冇用曬水清洗過?
回復

板凳
用普通既水沖一沖...己經兩日啦...
回復

地板
回復 waion169 的帖子

唔使擔心,是未有菌而已,三四日後就清返的了
回復

回復 火水. 的帖子

但係我上個星期日換完水,過佐5日,d水仲濁,之後星期5換完到呢家,d水一日比一日差,係咪我差d野冇放入去搞到咁濁呢
回復

add some bio rings
回復

師兄由掛濾—轉就咁勁既P30,但對養菌既認知似乎要爬多d文、急起直追先得了…

轉貼壇內精華睇睇~

硝化菌生長期、生長環境及其他
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10421&extra=

硝化菌與水質管理
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10422&extra=

回復

回復 surfing/SFG/ 的帖子

唔該哂呀師兄好有用牙
回復