香港龜友論壇

查看: 1777|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

新手上路

樓主
大家好, 小弟買咗兩隻星B, 一個24"爬缸, 一個100W太陽膽, 一張發熱氈...

爬完文後, 發現仲欠好多野...
各位CHING/C 姐, 小弟有少少問題想問。

1) 用發熱gin好 or 陶瓷發熱器好?
2) 發熱氈是否設於暖區洞穴之下?
3) 洞穴濕度應維持多少?
4) 100W太陽膽是否長開 or 進食才開?
5) 日用紅燈, 夜用藍燈, 有什麼作用?
6) UVB 是否必須?
7) 如用發熱氈長期保持地面溫度為大約32C, 日用紅燈, 夜用藍燈及陶瓷發熱器仍有需要嗎?

Thank you all very much.

Ken
沙發

一定要UVB 1.0最好
回復

板凳

1)陶瓷發熱器=陶膽?
2) 唔一定要發熱氈
3) 个缸保持70~80度已可
4) 有陶膽就吾洗太陽膽
5) 畀龟龟訓覺用=夜晚的太陽膽
6) yes~
7)最好no use發熱氈
回復

地板
1) 用發熱gin好 or 陶瓷發熱器好?    發熱墊 係底部發現 即係龜版 可以有30幾度...但係空間可以 更低幾度....同埋睇反你係咩環境下開....  陶瓷燈?係唔係你個個發熱器... 可以平穩固定反個室溫.......當你 冬天時 如果你個箱直接放係地 咁地下既溫度應該會影響你底材既溫度(有地氣嗎...) 咁係落墊就可以 keep反個 地溫....而陶瓷就係空中 明嗎.... 如果 你認為空中 足夠 可以唔開燈都ok...

2) 發熱氈是否設於暖區洞穴之下?  呢個 唔識....
3) 洞穴濕度應維持多少? 都係唔識 我只係養盾 新手,....
4) 100W太陽膽是否長開 or 進食才開?   首先 你要 睇反 龜仔要幾多溫度...而100w 開著時會去到幾多度.......幫佢 整個 夠溫度既 環境先 ..第2 係長唔長開冇問題 但係...有d燈會影響龜仔 作息....即係 失眠啦~命都唔長....100w 太陽燈 最好唔好長開 太陽燈 有齊 陽光中既因素 龜會認唔到 幾時晚上 幾時早上...  進食問題 可以係 沖完涼之後 最好係日頭 先比佢食 但係 唔一定 要有燈....你係日頭 佢見到 就唔一定要落燈啦...

日用紅燈, 夜用藍燈, 有什麼作用?  日用紅燈..呢個唔識  夜用藍燈 主要係 提供溫度....比佢係個 黑暗既環境訓教~
6) UVB 是否必須?  uvb 光線 本身對龜既營養吸收 有非常大的作用...轉化成d3 轉化鈣....更加大隻...更少病痛 當然 你可以完全唔落睇住佢慢慢走向天國.... uvb 燈帶來既 uvb 絕對唔會超標....
7) 如用發熱氈長期保持地面溫度為大約32C, 日用紅燈, 夜用藍燈及陶瓷發熱器仍有需要嗎?
如果 係我 我就會 整個 照點比佢 用放燈 係1個地方 固定佢做 40多度.....第一就係 你墊壞個陣仲有燈頂住 第2就係 佢有咩事 想去d熱d 既地方 佢都有 地方去 ...去熱又得 凍又得..得左....
回復

回復 eu2893 的帖子

10.0/1.0?.............
回復

Thank you all Ching and C姐

呢個係初步setting, 左邊去到中間棵草係暖區, 有warm mat在底。右邊係飯廳。
UVB 係 Zoo Med ReptiSun 10.0 UVB.

佢地好鍾意入山洞。

好靚!  發表於 2012-3-20 20:56
回復

星龜支持!
回復

...個人意見,warm mat喺呢個環境下完全冇作用 ~ 龜要既係暖空氣,唔係暖既地 ~ 仲有龜b要高少少既濕度,我建議你用個面積大d既水盤 ~
回復

Thank you everyone, 我轉咗少少野, 唔用warm mat, 用紅燈, 拆咗門同頂左邊空氣溫度高咗, keep 到28。但係夜晚只開紅燈好鬼異, 有D神壇feel, 今日放工都係買個陶瓷膽, 但係唔知keep唔keep到28...

回復

各位, 小弟想請教24"爬箱, 兩隻星B, 用幾大WATT陶瓷瞻先夠?
回復

其實陶瓷燈會好乾,會考慮用藍光燈嗎?
回復

藍光燈夠熱嗎?
回復