香港龜友論壇

查看: 1635|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

十萬火急啊!!!! 心愛的巴西病了!!! HELP!!!!!

樓主
呢兩日佢明顯食少左嘢,平時一放就食,佢今日直頭好少郁!!! 最重要係我見到佢開口呼吸!!!!
  點算啊,我好擔心,會唔會死嫁!!!!   之前我無用暖管,用紅色D燈膽,都夠暖同摸落去都熱,龜龜都有活動正常。
  就係呢兩日開始少佢無咩精神,有咩方法幫佢啊,我今日買左暖管了,宜家放左佢落去睇下會唔會好  D。
  爬過文想問係咪有黑藥可以用? 藥房有得買嗎???我有龜精,要唔要滴幾滴呀???  唔該幫幫忙啊,我 好怕佢死呀!!!!!
沙發
有冇浮水?    佢唔開眼龜精靈可以滴住眼先
暖管可以SET住28度先~

(如果肺炎買黑藥,魚街有,$100左右  
每日1~2次,  每次1~2滴    滴完等佢吸收下先放入水)
回復

板凳
wing姐 發表於 2012-2-22 22:03
呢兩日佢明顯食少左嘢,平時一放就食,佢今日直頭好少郁!!! 最重要係我見到佢開口呼吸!!!!   點 ...

用暖管調教到28度
用黑藥是可以的,藥房當然無得買,龜精都唔系萭能(醫肺炎無效.)
黑藥在魚街有得買,趁佢開口fu吸時滴2滴落去(如果唔得就滴鼻.在鼻中間滴就0k)..等15分鍾-30分鍾先再放落水 (盡量唔好朝頭早幫佢滴,因為早上比較凍)
如果你而家唔近魚街可以去藥房買住支Genoptic eye drop ,醫治初期肺炎先有效的..我諗可以頂住1~2日,但最好都系去魚街買黑藥~
回復

地板
回復 wing姐 的帖子

希望佢快d好番啦!!! 唔好咁擔心
回復

回復 samsam=] 的帖子

因為佢仲係BB,我俾水只係到龜背到,睇唔到有無浮。
但上星期試過放佢係深水游有D側身。
SET左28了,宜家開左眼,打算唔滴龜精住。
想問黑藥係滴係水定直接滴係龜龜度?定係頭定身????   THX!!!!!

側身都係肺炎病症~ 要滴野喇  發表於 2012-2-22 23:10
回復

回復 sukky 的帖子

我聽日可以去魚街,聽晚滴應該可以個可??? THX!!!!!
回復

回復 589521678 的帖子

多謝你!!!
回復

wing姐 發表於 2012-2-22 22:21

我聽日可以去魚街,聽晚滴應該可以個可??? THX!!!!!

可以@@ 黑藥直接滴落龜既鼻度 待15-30分鍾再放落水就ok.
回復

佢宜家郁都唔郁....好怕捱唔到聽晚會唔會好快死嫁
回復

回復 wing姐 的帖子

你冇比陸地佢嫁?
回復

回復

龜龜已離開左我。。。我接受唔到但想知原因係咩
回復