香港龜友論壇

查看: 1218|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

新手準備入豹,有幾個問題想問(已爬文)

樓主
小弟準備入一隻豹
打算用60*40*40的木箱,想請問一下UVB 10.0光管,請問一下應該用幾W好?
夜晚,用陶瓷燈好定月光燈好?又應該用幾W?
同時見有師兄話用紅土做底材好,請問係唔係真係好?
最後,想問一下,平時應該以咩做主食好?

希望各位師兄師姐,可以指點一下小弟
沙發
s20031521 發表於 2012-2-14 01:05
小弟準備入一隻豹
打算用60*40*40的木箱,想請問一下UVB 10.0光管,請問一下應該用幾W好?
夜晚,用 ...

10.0既好似係得26W
夜晚,用陶瓷燈好定月光燈好?又應該用幾W =
個人覺得冬天兩樣都要 60CM箱75W應該夠
紅土底材=
都OK 不過難打理 可以用雜誌 紙粒 草粒 牧草之類既底材會比較易打理
主食=要爬文 無特定主食 咩菜都比D佢食 不過唔好比西洋菜 OR菠菜 點解 我就唔記得喇
回復

板凳
我會買定40W,60W,75W,100W,可隨時更換
回復

地板
我養豹經驗唔多, 淨係知豹腸胃特別多問題, 菜方面除左要乾身喂之外, 盡量少餵水份高既菜 ,

SET燈記得有冷熱點, 幾多W睇你箱設計, 睇實際溫度。

唔熟紅土, 底材問題等高手答!
回復

75w就夠了,用紅膽好D,可直接穿透龜身令龜暖D,記住安個抽氣扇俾佢,食野可俾龜糧+乾草粉+野菜!生菜油麥菜盡量少食!豹腸胃好差的,可俾少少bac佢!底材方面,唔好用粟米沙,會誤食好危險!椰泥保濕好,但好污糟,樹枝保濕都唔錯,但易整傷龜B!我依家用緊人造草皮+樹木塊!最好每日抽30分鐘同佢晒太陽!鈣粉維他命粉不能少
回復

我爬完好多文,但就好似都係對於底本,大家都好似冇一個定論甘
回復

底材方面,我覺得你要自己試下先知。要注意:保濕(尤其養龜b),小塵(減少染呼吸道疾病),對龜腳健康(太平滑的話,龜仔好難行),最後就係打理方唔方便自己。
回復

底材用泥小弟覺得唔錯,保濕幾好,怕污遭可以上面加樹皮。
回復

s20031521 發表於 2012-2-14 02:18
我爬完好多文,但就好似都係對於底本,大家都好似冇一個定論甘

想靚,乜底材都ok,栗米沙和紙粒我唔建議用,簡單實用就係爽報,唔洗$$果下正,我都用緊爽報,日日換冇難度
回復