香港龜友論壇

查看: 987|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

請各位c兄幫幫忙

樓主
我養左隻底甲大約5.5cm既草龜,幾個月前諗住今個冬天由得佢,冇比佢冬眠,依然比水佢(過背),不過係兩個月前開始就冇食野了,都冇屎痾,keep住幾日換一次水,但係到e家都仲係唔食,又唔係冬眠訓教過隻,日日都有開眼,我好驚佢會捱唔住,所以今日決定去買個大江,(原本果個好細,約5寸到,新江約12寸),另外買多支暖管,裝埋入去,問題黎啦:
請問係咪要比佢適應多幾日個新環境,同埋比佢適應番28度呢個溫度,之後先會慢慢開始食番野呢?
沙發
现在温度低,唔食是正常的,但是从10度加温到28度也要慢慢来,5度5度加上去,等到加到28度时,过一天后在才開始比野佢食,这样它的肠胃会好D。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
fockkamsan + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

板凳
換左缸,買左暖管,如果想佢食野,溫度可以加上去28度,問題是慢慢加,2小時2度,再隔1小時再加2度,直至加至28度為止,希望幫到你
回復

地板
大獲啦,我琴晚直接放佢入28度水入面= =到e家足足一日 咁點算
回復

佢好生猛遊黎遊去...但係都係唔食野= =
回復

hobee 發表於 2012-2-13 22:53
佢好生猛遊黎遊去...但係都係唔食野= =

2個月不食  冇問題....
我2隻紅耳龜 11月開始冇食野到現在  冇軟甲 暖D就會食野 而家仲係10幾度...
不用擔心.....
回復

hobee 發表於 2012-2-13 22:53
大獲啦,我琴晚直接放佢入28度水入面= =到e家足足一日 咁點算

如果都一日了冇咩事就OK囉
回復