香港龜友論壇

查看: 4504|回復: 53
打印 上一主題 下一主題

陸龜B 食高纖維 低蛋白質 係錯誤"!!?? (講緊住沙漠ge龜)

樓主

... 得閒沒上野上網再吸收下龜知識,點知比我發現.....
以下係我睇完係網上列左D重點(以下都係講緊住沙漠ge龜 非洲都係卦"?盾龜同豹龜都算卦a﹏a" 有錯提下我wo~")
e.g:青牧草係高纖維 低蛋白質的""提醒:唔係所有牧草糧都係高纖維 低蛋白質,唔同牧草有唔同養份,請留意岩自己龜的纖維對低蛋白質比例才購買吧

陸龜飼主不是向來提倡高纖低蛋白飲食的嗎?
根據加州大學研究人員的分析,
寬葉草的含氮量約是青牧草的五倍,
而纖維質含量只有青牧草的 19-37%。
陸龜在吃寬葉草時都有所成長,
在吃青牧草時則反而會體重和體積都會下降。(姐係食高纖維 低蛋白質 係錯誤"!!??)

幼龜吃青牧草之所以反而會體重和體積下降,
根據推測是和腸道的黏膜和上皮細胞在消化進行過程當中,
也會崩落從糞便排出,
而腸道的黏膜和上皮細胞也是含有蛋白質成分.
意思就是說,
食物中的蛋白質非但補充不足,
反而要損耗自己的腸道黏膜和上皮細胞,
因而導致幼龜的負成長。
此外許多內分泌酵素也是由蛋白質組成的,
這些酶在參與了消化的過程當中也會有所損耗。(食高纖維 低蛋白質 仲唔好??)

沙漠陸龜幼龜顯然並不愛吃牧草飼料。牧草飼料是針對大陸龜設計的,幼小的陸龜並不愛吃牧草。

佢仲咁講-0-

蛋白質過低除了有礙幼龜的成長以外,
美國的研究人員還發現,
高纖維質顯然也是個問題。
大家都知道纖維質能提供草食性動物能量,
主要是透過腸道內的微生物發酵作用而來的,
除此以外,
腸道微生物也能提供宿主所需的許多營養,
例如維生素等。   (高纖維 太易屙屎反而唔好"" xd_)

非禾本科的寬葉草:芹葉牛兒苗,含有較高的蛋白和較低的纖維,陸龜較樂意食用且能有所成長。
(佢有好介紹= ="" 不過我都唔知係咩來"")

幼龜和成龜對青牧草的消化能力是否有所不同。
(姐係明顯係幼龜唔岩高纖維 低蛋白質姐)

從實際的研究結果來看,
過高的纖維質和過低的蛋白質,
其實對於幼龜的成長反而造成負面的作用。
這間接支持了德國陸龜專家 Bidmon 博士的看法,
陸龜體重在超過一定程度以後才適合吃牧草。
或許陸龜飼主們日後應該捨棄牧草飼料,
別再逼迫幼小的陸龜吃牧草了。 (最後佢仲咁提醒=0="")

原文:http://www.paludarium.net/5/post/2010/07/59.html

我咁岩睇到來分享咋"" 錯左/重複比人講左唔好話我啊搵重點都睇到我死死下=.=""

評分

參與人數 4威望 +22 收起 理由
toast + 1 多謝分享
巫師義 + 1 多謝分享
skclan + 10 多謝分享
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
cw.kit 發表於 2012-1-25 04:40
... 得閒沒上野上網再吸收下龜知識,點知比我發現.....
以下係我睇完係網上列左D重點(以下都係講緊住 ...

拜讀了, 非常感謝師兄, 你幫我解答了好多問題, 亦認同了為何爬醫書中所講的BB龜及體內lower gut flora益生菌系統差的龜盡量避免食牧草, 還要補高蛋白質的食物, 例如動物腐屍、軟體動物、魚或高蛋白菜等等.
回復

板凳

我睇左半個月爬醫書及龜醫書, 書中提到: 纖維質能提供草食性動物能量,主要是透過腸道內的微生物(lower gut flora)的發酵(fermentation)作用而來的,因為纖維質被發酵後腸道微生物(gut flora)制造了不同種類的氨基酸!!  然後被吸收,  而氨基酸係龜體內制造蛋白質的主要成份!!!

但是腸道微生物系統(lower gut flora system) 係極之複雜的微生物平衡, 及生長, 並唔係你平時補下BAC咁簡單, 係要經過長年累月的微生物生長及平衡而得出來的!!

病龜 及 BB龜 無法很快地正常制造一個平衡的腸道微生物系統(gut flora system), 而被迫要盡快由其它途徑補蛋白質及氨基酸.  特別係BB龜, 如果蛋白質及氨基酸唔夠, 有可能會影響日後的成長及健康.

而健康成長的食草陸龜, 腸內已有一個極之複雜的微生物平衡的腸道微生物(lower gut flora) 系統, 龜醫書話, 這時就不建議再餵菜或肉, 因為會破壞複雜的微生物平衡!!  應該只餵牧草.
回復

地板
回復 Tony_Chu 的帖子

但係幼龜仲係成長時期" 為左將來著想唔係應該慢慢改善,這不是比不變更好嗎"?-0-

同意  發表於 2012-1-25 06:55
回復

獲益良多,支持!
回復

Tony_Chu 發表於 2012-1-24 16:28
拜讀了, 非常感謝師兄, 你幫我解答了好多問題, 亦認同了為何爬醫書中所講的BB龜及體內lower gut flora益 ...

爬醫書呢方面, 我個人認同避免食牧草.
但對於還要補高蛋白質的食物, 例如動物腐屍、軟體動物、魚等, 有些保留.

因為:
1.冇個標準去衡量, 何情況需補? 補時是補多少量? 這些都是兩面的, 過尤不及. 沒尺度之下, 真的難為了我們這些一般養家.
2.補也不需補動物腐屍, 軟體動物, 魚等動物, 大可用高蛋白陸龜糧, 甚至水龜糧(有肉的成份)去補. 因為用了動物腐屍, 軟體動物, 魚等動物, 同時亦大大增加了感染病箘的風險, 而這風險是完全沒必要的.

回復

Good!good!'
回復

多謝分享
回復

多謝分享,感謝
回復

多謝分享..多謝指教
回復

依個用好高纖維同低蛋白質的青牧草比較較低纖維同較高蛋白質的寬葉草.

但大家睇還睇, 要睇埋佢D牧草成份表, 跟我地係市面買到GE牧草GE成份比較.

我地市面買到牧草GE纖維15-30%, 而蛋白質7-18%. 跟佢講GE青牧草成51%纖維相差好很遠!

所以唔好一見依啲嘜高纖維 低蛋白質就定下唔好食牧草....  最重要係了解自己所買既牧草GE成份.

回復

回復 waiman 的帖子

關於蛋白質呢點.我認為更係唔比肉給龜龜吃-0-" 其實我所想的高蛋白質係指其他含高蛋白質的菜。
回復

回復 Norrishill 的帖子

55~ 認同呢-0-" 但當中有人會唔係喂牧草,但係就選一些較為高纖維同低蛋白質給幼龜食。就呢個就可以同佢地分享下A﹏A
回復

睇番個網仲有一段文章有關龜對蛋白質高低的問題:http://www.paludarium.net/5/post/2011/05/81.html
有講野生蘇卡達象龜(盾龜)吃動物性食物吸收蛋白質
回復

支持支持!!
回復

感謝分享
回復

cw.kit 發表於 2012-1-25 22:37
回復 Norrishill 的帖子

55~ 認同呢-0-" 但當中有人會唔係喂牧草,但係就選一些較為高纖維同低蛋白質給幼龜 ...

我諗香港好少有人會去找纖維含量高達51%嘅草黎餵龜b。。。。
部分人連普通鮮草都覺得太高纖維唔適合餵bb龜。好多大龜都依然只食用街市菜或龜糧。

樓主需要說明文章中用來做對比嘅草,粗纖維和蛋白質含量分別係幾多%。
再對比係hk市面能買到嘅菜或草嘅粗纖維量同蛋白質糧。如此這篇文章先有意思,否則就容易誤導,尤其係新人。

妳又忍唔到手,睇來妳始終都係鐘意做演員.  發表於 2012-1-27 21:57
回復

cw.kit 發表於 2012-1-25 22:46
睇番個網仲有一段文章有關龜對蛋白質高低的問題:http://www.paludarium.net/5/post/2011/05/81.html
有講野 ...

這個不奇怪,我親眼見到。
回復

回復 windleaves 的帖子

-的確...不過其實我唔係叫人唔好用牧草,而係提醒... 原因在於之前我發現有好多文章寫出陸龜要食用高纖維而低蛋白質的食品,但原來幼陸龜係相反的。     
-最後,我改改原文,提出番唔係所有牧草都係高纖維 低蛋白質吧。 e.g:不過當中說出陸龜其實係唔鐘意食牧草,而且市明上所賣的牧草糧,由其大少是針對大陸龜設計的,給幼龜食用,我估要整碎才可呢。
回復

cw.kit 發表於 2012-1-26 19:41
回復 windleaves 的帖子

-的確...不過其實我唔係叫人唔好用牧草,而係提醒... 原因在於之前我發現有好多文 ...

是的, 幼龜同成體龜嘅養法係有區別嘅。 所以我一向都話 爬文嘅時候要自己懂得分析。

5cm以上嘅幼龜用草粉係可以嘅,8cm以上食用嘅牧草可隨龜大細逐漸加長。

個人意見,我係新手黎其實。
回復