香港龜友論壇

查看: 2586|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

我好嬲啊~你地入黎評下理

樓主
我家養左隻蘇格蘭短毛貓女半年多佢叫BB,,明天就大一歲了
我好錫好錫呢隻貓,很少會打她 不過有時她做錯事我還是會打
貓為食我覺得好正常,今日係屋企食晚餐的時候 貓貓跳上無人座的椅子上聞聞聞想食野
之後我細佬係咁打佢,直至BB離開椅子,BB還被打到喵了幾聲 我很心痛 我不想再忍了 就叫我細佬:唔好打喇
他卻連珠發炮地鬧返我轉頭 話我唔識養貓 寵壞隻貓,我鬧返佢:我先係隻貓既主人 你有咩資格打佢?你有咩唔滿意隻貓你可以向我投訴丫!洗唔洗打啊
但是細佬卻說:宜家你隻貓騷擾到我 我就要打
罵戰當中大家也有爆粗=.=
還有,今次他打我的貓已經不是第一次了,曾經有一次我跟他反面:果日BB唔知又做錯咩事得罪細佬 細佬打到BB痛苦喵左幾聲,而且聲音好低沉 之後細佬話:喵?你有咩資格喵啊。    果次我一直記到宜家都好嬲
細佬成日都話屋企隻貓橫行霸道,少爺咁 鍾意訓邊就訓邊 養佢對屋企無貢獻
我覺得貓係小動物,好多野都唔知,難道佢專登有意"橫行霸道"嗎

之後爸仲幫住細佬,話我咁對細佬...........!咁BB呢?佢都係生命!佢都係家入面的一分子黎嫁!

宜家細佬唔同我講野,對住我一直黑面 係我面前火爆咁"能"樣

沙發
真慘好可愛;)
回復

板凳
jimmysiau 發表於 2012-1-23 20:30
真慘好可愛;)

可憐又可愛既BB成日要被人虐打
回復

地板
打返你細佬
回復

我好真e d人
回復

ykyy502 發表於 2012-1-23 20:33
打返你細佬

我會好似佢打BB咁打返佢
回復

εїз 發表於 2012-1-23 20:24
我好錫好錫呢隻貓,很少會打她 不過有時她做錯事我 ...

咁你就唔好放佢出房攪到你細佬   如果做唔到最好唔好養
好在冇片睇
如果唔係就虐蓄斷正

唔出房空間會好細,=.=  發表於 2012-1-23 21:00
回復

告佢虐畜啦!

回復

εїз 發表於 2012-1-23 20:24
我好錫好錫呢隻貓,很少會打她 不過有時她做錯事我 ...

你下次同佢講
你打啊你計續打,我裝左webcam ,到時我擺你打貓既片上網同sd去愛護動物協會\^_^ 睇下到時點??
回復

算呢兩姊第.
回復

告細佬啦....
回復

回復 professional 的帖子

嘩 ! 你d 貓貓好得意 !!!
回復

我是你,我就申他出門口.
回復

professional 發表於 2012-1-23 20:58
告佢虐畜啦!

好得意呀你d貓
回復

其實系E件事上...
我覺得你地兩個都有唔岩的地方~
你細佬咁打喵喵系佢唔岩;}
但系你有冇諗過屋企唔系只系得你一個住...
養喵喵系應該想清楚先好養**因為屋企唔止你一個人住的@@
可能因為當時養既時候冇問清楚...搵到而家你地姊弟咁
其實你不如坐下來同你細佬傾下E個問題...正視個problem;)
而唔系上黎同我地講你地既問題><!而且你老豆幫你細佬都系有原因既...
始終父母都系想子女和睦嫁啦!!
你真系應該好好諗清楚個問題~快D解決佢啦"唔好再同細佬挽冷戰@@
話哂一家人!!btw...如果系講要平心靜氣咁去傾;)如果唔系就冇用嫁啦
希望你地可以一家人一同take care喵喵^^
回復

我屋企有7隻貓, (1隻蘇格蘭短毛摺耳, 1隻英國純藍短毛, 5隻佢地既BB貓~其中一隻摺耳)

短毛好八卦, 週圍訓, 週圍爪傢私, 好難教, 鬧同打都冇用, 因為佢地覺得佢地係間屋既主人, 特別係男仔貓, 好罷道.

我最中意既BB摺耳, 係我親手接生既BB女...

回復

★Tomiko.┐ 發表於 2012-1-24 00:09
其實系E件事上...
我覺得你地兩個都有唔岩的地方~
你細佬咁打喵喵系佢唔岩;}

同意呢位師兄既講法!

我估,其中一個最大問題係你同你細路本身都唔會係平心靜氣坐低慢慢傾果種人,年輕人好少可以做到咁。而你細路唔鍾意隻貓應該都唔係因為呢次跳上張椅先開始,即係話其實佢一路都唔鍾意,但只係無今次咁「明顯」地去表達。(所謂冰封三尺,非一日之寒。)

樓上又不少提到咩打佢、告佢、伸佢出門口果d,好明顯都係講就無敵既說話;雖然出發點都係撐你,但對件事一定唔會有幫助。
一家人住埋一齊,最好可以愛屋及烏,其次係互諒互讓,否則,至少都要嘗試做到互相妥協。

互諒互讓係包括左一種情感上既認同、接受。妥協就係搵一個大家都可以接受既方案,然後作出協議或條件互換。
譬如,你既底線係細佬唔可以郁手打貓,但就要容許細佬用其他方法去保障細佬自己既生活空間。而你細路可能都有某d底線係唔可以既,即管當係隻貓搞佢d野、上佢張床之類(隨便舉例),咁你就要訓練或者禁制隻貓唔可以咁做,然後當貓貓犯規時要適當地響你細路面前親手處分貓貓,等你細路知你愛貓之餘,都有尊重你細佬既感受。

好多年青人都有個想法:「點解要就佢?!」,但呢句說話除左聽落好似好有氣勢之外,實際上係意氣說話。因為,對方都會諗「點解要就佢?!」。
其實,呢句「點解要就佢?」可以有講到好多個唔同既原因,但最主要原因只有一個,因為講說話果個無絕對權力響度話晒事!!
即使同佢鬧交,佢一樣唔會對貓貓好,你唔響屋企果陣,佢暗地做d咩你都唔會知,只會令貓貓一樣受苦。你知佢唔鍾意隻貓你又唔開心,佢亦只會繼續憎你、覺得你偏幫隻貓,你父母亦見你地成日為隻貓而爭執,只會更嬲同更唔開心! 如果你父母覺得你地不和係因為養貓,好易想像到父母會點樣解決。
反而,如果你能夠同你細佬達成共識,無論用誠意、親情打動佢,用道理說服佢,用利益收買佢,定係用條件交換,總之,要佢心甘情願去接受同隻貓共同生活,件事先可以做到雙贏,貓貓先可以愉快地生活。
回復

吾準打我同類
回復

我同明白你感受...我都試過我d動物比人恰..都打到條友痴埋牆.....因為好無理咁恰我ge動物+上我個人燥底開..實冇得傾...-3-
回復

哈哈 你著多件衫啦 !
回復