香港龜友論壇

查看: 747|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手養龜問題!! THANKS!

樓主
我隻龜龜(草龜)係我響公園旁執返黎, 佢一返到後四肢已經無哂爪, 應該打交造成, 之後四肢發現D肉有紅多症狀, 問過朋友話佢應該發炎所以買左龜康寶比佢滴亦都痊癒, 佢手掌咁大我令左個31cm X 17cm 既魚缸比佢住亦都加左個台比佢自由上落哂太陽, 水深我放到可掂到龜殼邊, 現在龜龜成日想走入石梯同缸之間既位, 但就成日卡住個龜殼, 佢係咪想搵個暗d既位冬眠呀??另外我都養左佢差不多個幾月, 但我都見佢好似無食過我比佢既龜糧, 我試過比蝦乾, 但佢都唔食, 係咪因為天氣凍所以佢地唔食野??定佢有病呢??

麻煩各位養龜龜朋友幫幫手~thanks!
沙發
你都好好心,你都可能找過下資料,呢度好多文都會問你,有沒暖管?龜要的溫度大約25~28度,如果你要佢冬眠,置頂精華都有文,去看一下
回復

板凳
龜康寶=rubbish...
回復

地板
回復 biocops202 的帖子

我無用暖管/燈照佢呀, 但會日日比佢曬下, 無太陽既時候就放佢係有自然光既地方, 但佢真係仲未食野??!!
回復

可以試下買細包o既山坑魚引下佢開口, 唔好成包落哂, 一、兩條咁落
回復

點都要keep水溫度25~28,可能佢唔食龜糧,試下蝦乾,魚,有時候幫佢影幾張沙龍放上來,睇下有沒其他師兄幫到你
回復