香港龜友論壇

查看: 4014|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

(救命求救)肺炎 與 黑藥的問題.

樓主
我隻龜經過一個星期既觀察(耐左小小) 證實肺炎, 我好想救返佢, 買左黑藥, 但係滴鼻同用藥有幾個問題..(新手唔識),
1.滴鼻個時點知佢有無吸到??
2.佢個鼻咁細都吸唔晒 1 滴, 係咪要滴多幾下??
3.用藥幾耐,點觀察隻龜有無好轉呢??

另外如果仲有咩更好既方法醫肺炎請提供意建(詳細小小講買咩用,份量,用法, 邊到買, 因本人新手謝謝)
沙發
以下係我既經驗,
一個月前我隻果核有肺炎,流鼻水又開口透氣,好彩仲食野,用黑藥兩星期,已經冇開口透氣
我都係捉佢出黎滴鼻,隔一陣再滴多次
希望幫到你!
回復

板凳
回復 peterkwong2005 的帖子

多謝回覆,我隻可能嚴重d,因為我聽到佢晒燈個時~叫同, fing頭
回復

地板
ernestli 發表於 2012-1-15 13:35
回復 peterkwong2005 的帖子

多謝回覆,我隻可能嚴重d,因為我聽到佢晒燈個時~叫同, fing頭 ...

仲肯唔肯食野??, 如果肯食ge
用黑藥浸d 糧等d 糧索哂d藥再餵佢都得
回復

我以前都有經驗  。都係俾藥佢飲
回復

回復 chamkey 的帖子

停食左一星期了
回復

回復 jeff1437 的帖子

c hing 詳細分享下
回復

回復 ernestli 的帖子

我D陸龜傷風、感冒、流鼻水、打哈次、吹波波, 都係滴黑藥好返.  

我估黑藥應該係用左動物廣譜抗生素Enrofloxacin, 可醫大部份肺炎球菌及肺炎支原體.

你將龜45度向上, 滴一滴落鼻, 佢會吸入的, 你睇住佢吸入去, 然後維持將龜45度向上等1-2分鐘, 佢會吞入肚的.  然後再滴一滴落鼻.... 如果嚴重, 一日滴2次.  滴至少7日, 直至好為止.

龜鼻的結構同全世界的動物唔同, 唔連接落喉嚨氣管, 而係連接落嘴後端, 唔使怕會吸入肺, 所以龜飲水係用鼻子的!  但以防 水會跌入氣管, 一定要保持45度向上!
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

多謝回覆,希望佢快D好返

good luck!!  發表於 2012-1-16 13:39
回復