香港龜友論壇

查看: 2263|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

濾水問題

樓主
我屋企個缸用緊掛濾 用左一至兩個月倒
爬文見到話有硝化細菌水好
我個掛濾無生物環
得唔得嫁? 會唔會影響硝化系統?
我用掛濾應該幾耐換一次水?

本人係新手所以問題比較多 多多指教
沙發
回復 Marley 的帖子

我唔識~ 其實可唔可以用格仔板間個位,成包生物環連網袋掉落去養菌呢? (因為成日聽都有人comment細濾桶唔夠位放生物環)
回復

板凳
Marley 發表於 2012-1-10 13:09
我屋企個缸用緊掛濾 用左一至兩個月倒
爬文見到話有硝化細菌水好
我個掛濾無生物環

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=10422&extra=
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=10421&extra=
回復

地板
培植硝化細菌,需要大量的氧氣+強大的過濾系統,還要有供應給硝化細菌生長的生物環,生化錦之類的東西,不是加點生物環就培植到的
回復

回復 brianlam314 的帖子

強大的過濾系統 <--- for 水流 ???
回復

回復 小黑 的帖子

FOR 培植硝化細菌,硝化細菌需要大量氧氣,需要大量的生長環境(例如:生物環,生化錦等等...)反而水流不是最重要,太急還會令龜龜不能安寧,至於你說整包生物環丟下水養菌,本人假設你養龜的缸也許已裝有太陽燈,已經不能成立了,硝化細菌必須在陰暗地方生長
回復

大量的氧氣 <--- 明白,所以有人加氣泵;
生物環 <--- 有;
強大的過濾系統 <--- 只係依點唔明??

其實可唔可以用格仔板間個位,成包生物環連網袋掉落去再加個氣泵養菌呢? (因為成日聽都有人comment細濾桶唔夠位放生物環)
回復

回復 小黑 的帖子

你說整包生物環丟下水養菌,本人假設你養龜的缸也許已裝有太陽燈,已經不能成立了,硝化細菌必須在陰暗地方生長
回復

回復 小黑 的帖子

強大的過濾系統,意思是指水的流向循環理想,足夠的位置及條件放置養菌設備(生物環,生化球,生化棉等等...
回復

IC!!!!!!!!!! 又學多樣o野!!! 多謝指教!!!!
回復

回復 小黑 的帖子

所以一般成功培植硝化細菌的玩家,缸可能不大,但是放濾材的位置很多很大很講究,另一方面,其實你的缸可能已經有硝化細菌存在,只是要達到明顯的效果,必須要"強大"
回復

但點先知d水夠唔夠菌? 我缸見黃藻,又綠綠地(但好清無味),算唔算ok喇? THANKS!
回復

回復 小黑 的帖子

IC!!!!!!!!!! 又學多樣o野!!! 多謝指教!!!!

不客氣,大家研究下,希望可以幫到你
回復

回復 小黑 的帖子

比較奇怪的測試方式很多,有人放酸奶試驗(當然在空缸的情況下),在奶白色的水過一段時間慢慢變清,代表成功,也有人會放一條死魚進缸,看看會不會被腐蝕分解掉(這方法時間比較長),個人觀點是看水體的清澈程度,氣味。而不是水體裡的可見颗粒物,可見颗粒往往是物理滤材所過滤的。只要水體能持續明亮,無異常臭味就算培植成功了。
回復

益力多得唔得??? 我可以兜少少水出o黎試o下喎~
回復

回復 小黑 的帖子

益力多得唔得??? 我可以兜少少水出o黎試o下喎~

硝化細菌只要短時間離開原有的生長環境,基本上已失去效用
回復

咁.... 我唔想d龜龜飲益力多,就當我缸d水ok喇~ THANKS!!!
回復

唔一定要硝化菌,可以用光合成細菌,呈現淡粉紅色,市面其實好多平夾大支的所謂光合硝化菌其實都系光合細菌,特徵就系都系淡粉紅色

同硝化菌唔同,厭氧,需要光進行光合作用
回復

回復 小黑 的帖子

嗯,勤換水,平均2-3天一次吧,每次換1/3,太髒才換1/2,水別整缸換,水要曬2-3天,換水水溫不能溫差太大
回復

依d我都做緊,但d新水只放一晚就用...
回復