香港龜友論壇

查看: 1408|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

UVB&射燈問題

樓主
睇完置頂文章以下
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=3212&extra=page%3D1
他說到UVB的不重要性
我睇完之後 有個問題 因為冬天的關係 太陽很少 而且我家係西斜 只有很少時間曬太陽
我有50w暖管 14"缸 現在想加支燈  但是uvb真的好貴 相比起 射燈真的差好遠
我看很多文 很多人都說要用uvb燈 而置頂文說可以不用
現在我真係唔知 買uvb好定射燈好

沙發
陸龜  用太陽燈, 食物中含鈣太少
水龜  用射燈 , 食物肉性已夠提供 加溫轉化鈣便可
有錯請指出
回復

板凳
MichaelL 發表於 2012-1-10 10:06
陸龜  用太陽燈, 食物中含鈣太少
水龜  用射燈 , 食物肉性已夠提供 加溫轉化鈣便可
有錯請指出  ...

其實水龜剩用加溫燈同食物都係唔多夠鈣 多哂太陽會好D

就算用埋UVB燈 得閒哂下太陽都好D
回復

地板
回復 MichaelL 的帖子

係就好喇,個UVB膽好傷眼~ (眼花中)
回復

佢曬到太陽,西斜的時候吧,時間大約2~3小時,現在比射燈佢亁身夠唔夠
回復

回復 biocops202 的帖子

無玻璃隔住就得~ 玻璃隔o左90% UVB~

但如果好似文章咁講UVB對水龜唔重要,咁有無玻璃都得喇~

(有無CHING可以答到呀?)
回復

http://blog.yahoo.com/red-eared-sliders/articles/193978
我又睇到另一文,佢話用聚光燈泡(spot lamp),即係二針射燈?
以上文轉載的
回復