香港龜友論壇

查看: 2127|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

自制龜箱問題

樓主

1. 想問下你地自己整果d龜箱係唔係用普通夾板?? 有人話d板有鉀銓會對龜唔好
2. 如果我想養豹龜大約咩size好, 如果整個 24"x12"x18" (長x深x高) 呢個size又得唔得??因為而家唔係太多位可以放
3. 箱入面d燈每一個用獨立插蘇去拖版好定係3個位開關鐽好似燈制果d好?? 如果去拖版set時間制同恆溫好似方便d,如果燈制果種又好似方便d冇咁多線,同望過去靚d

因為而家仲諗緊個龜箱,所以仲未入龜,而我又係新手,所以希望各位師兄俾下意見,thx

沙發
仲有一個問題,燈坐如果我用可以調整角度果d係唔係好d?
回復

板凳
回復 diadia 的帖子

1.我都係自己整龜箱,用5分板釘,可以油一浸油上去'我冇油' 背板最好用保麗板'即係一邊白色面果隻
2.你已講左冇位,咁都做唔到好大啦,24吋養豹b係ok既,1~2年就唔夠了,環境許可最好做36吋+,可以用耐d
3.如果你係想用外置時間制就要用拖板
個人意見!!!!!!
回復

地板
在木行買的木板大多數有化學物 ( 杜蟲藥 , 漂白劑 , 還有其他化學劑 ) 試過買3分半木板 8呎x4呎分開成4件(2呎x4呎), 整個木柜,共5個放在200呎房, 但當入到房大約10分鐘就有(乸)眼感覺,大約過咗個半月左右先至無此感覺,用一D舊嘅木板可能OK的 , 但都要想清楚先
回復

回復 工友 的帖子

你講果d係防水油??

咁12吋深會唔會太淺??

其實我之前有諗過,uvb同射膽就用燈制果隻,之後陶瓷燈就獨立用拖板,因為uvb同射膽多數都係同一時間用,咁就可以一個時間制+一個恆溫好似set野快便d,不過咁攪又好似同全用板分別唔大
回復

回復 kanhung 的帖子

我就係驚呢個問題,如果整左個箱出黎,係對龜唔好,咁就真係浪費時間+金錢,,所以問下其他有自己整箱師兄係唔係用木行果d普通夾板
回復

回復 diadia 的帖子

力架!但都好耐先散到果陣味
會! 最少都做16吋 我做左個24x16 都嫌細 好後悔!!!!! 再幫我細佬做左個 36x20
用拖板就方便d囉 可加可減靈活d
回復

diadia 發表於 2012-1-8 15:31
回復 kanhung 的帖子

我就係驚呢個問題,如果整左個箱出黎,係對龜唔好,咁就真係浪費時間+金錢,,所以問下其 ...

唔知可唔可以整好個龜箱之後, 拎去外面曬一兩曰太陽走緊D味 , 各 Ching有無更好方法?
回復

kanhung 發表於 2012-1-8 14:56
在木行買的木板大多數有化學物 ( 杜蟲藥 , 漂白劑 , 還有其他化學劑 ) 試過買3分半木板 8呎x4呎分開成4 ...

強國爬箱一樣有化學物,你試諗吓BB嘅奶粉、火煱嘅地溝油,更何況只係養牲口嘅用品。
回復