香港龜友論壇

查看: 3336|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

急~黑藥!請各位C兄C姐幫忙!

樓主
今朝發現龜龜流鼻水,冇記錯爬文教係用黑藥既,但我得午飯時間可以去漁街購買,請問邊間舖會有售,同埋咁早唔知開左未,請各位C兄C姐幫忙。謝!
沙發
梓雨 發表於 2012-1-3 12:25
今朝發現龜龜流鼻水,冇記錯爬文教係用黑藥既,但我得午飯時間可以去漁街購買,請問邊間舖會有售,同埋咁早 ...

魚街爬地有賣
http://www.hkturtle.org/search.p ... mp;searchsubmit=yes
回復

板凳
Tks,已經打左去問,一點鐘開舖,依家落緊去。
回復

地板

爬地最平, 雖然轉左新包裝, 我d龜用左5-7日(每日滴鼻2滴)就唔再流鼻水, 証明OK.
回復

回復 Johannchan 的帖子

Tks~c兄解答,藥已買,但仲有問題。
藥可滴鼻,不用滴口?
我隻仲係苗黎,滴兩滴會唔會太多?
今朝佢未去到開口呼吸,但我依家要返工,今晚又要番學,返到去都可能成12點,咁好唔好整醒佢滴葯?
唔好意思,可能太多問題,但真係有啲胆心,麻煩晒。
P.s噚日佢仲好好胃口,食左好多嘢。
回復

梓雨 發表於 2012-1-3 13:55

一般滴一滴就足夠,每天一次
直到康復為止,只需滴鼻就足夠..
日頭或晚上用都沒所謂,我個人喜歡浸完水後完全抹乾後滴
回復

可以直接滴鼻!

龜既構造在解剖學上同人及其他動物完全唔同!!  好多人都唔知, 以為龜鼻孔連接入喉嚨的氣管, 其實龜的鼻孔係連接到嘴的後端, 離開喉嚨仲有好長距離, 所以平時龜龜飲水, 係要靠鼻去向下吸水, 就好似飲管吸水咁!!!!  (因為龜冇嘴唇, 也沒有帶刺既舌頭)

當龜用鼻吸完水之後, 水會落入嘴唇, 然後再吞入食道, 完全不會入氣管或肺!!

我地平時可以滴藥, 滴水, 滴電解質水入鼻!!!!  龜龜會慢慢吞的!!!
回復

- 龜苗滴一滴.
- 可以半夜滴.
- 但我覺得食完野好D, 我懷疑黑藥用左廣效動物抗生素Enrofloxacin, 可以對付4大類細菌及支原菌, 但對胃唔好, 最好食D零食後再滴.
- 留意, 如果有開口呼吸, 或吐痰, (就代表有肺炎, 肺炎可以2-3日內死亡), 就要睇醫生打baytril針.
- 現時每日滴一滴, 滴最少5日, 直至好返.....
- 仲要加溫, 最好恆溫.....
原來我誤闖箱龜地帶, ..............閃............
回復

感謝各位C兄解答,我今晚一返去會先試餵後再滴藥,希望佢冇事啦。
回復

Update一下個病況,滴左三日鼻,仲有鼻水,仍然肯食並沒有開口呼吸,精神唔錯,不過可能天氣凍,成日躲喺泥底玩失蹤,希望佢快啲收埋鼻水,我就安樂啦
回復

梓雨 發表於 2012-1-5 22:17
Update一下個病況,滴左三日鼻,仲有鼻水,仍然肯食並沒有開口呼吸,精神唔錯,不過可能天氣凍,成日躲喺泥 ...

抗生素要連續用7-10日為一個療程, 滴三日未必見成效. 繼續努力.
回復

回復 8ways 的帖子

多謝關心,佢已經好番晒
回復