香港龜友論壇

查看: 3981|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

(更新)飛河龜龜甲問題

樓主

更新 : 兩隻飛河已經肯食野,而且食量唔差。晚晚仲趁我訓教時玩水,成日嘈醒我。(地方問題,唯有養係自己間房)
不過見佢地健康返真係好開心。
想問下咁多位師兄師姐,請問有冇方法可以醫返好佢地兩隻龜既龜甲傷痕呢 ?例如生返層皮。
已經一段時間了,但好似仲未有好轉,雖然兩隻龜好似冇所謂 (我用手接觸過傷口,佢地冇掙扎),但我見到覺得好痛!

由於朋友工作關係,短時間內照顧唔到兩隻龜龜,所以昨日由我接手照顧兩隻龜龜一段時間。
兩隻飛河龜龜甲早前被朋友既大型清道夫咬(吸?)傷左龜甲,變左圖中既情況,另外兩隻龜龜既精神都唔太好,特別係大龜,感覺真係冇哂精神,而且唔肯食野。

朋友話佢地只係冇左層外皮,好似冇咩大問題 (已經差不多一個月時間了)。不過我都係唔放心,比師兄過下目先。
另外好奇問下,假如飛河龜真係感冒,咁應該乾養嗎? (佢係純水龜,我怕會乾死佢)

沙發
2隻飛河好慘   師兄加油   之前都有師兄post個俾清道夫傷左隻龜  不過仲有好多人都有混清道夫  各位小心
回復

板凳
見到都痛,,,
你問返你朋友,,問佢:唔見左層外皮有冇問題
有皮膚病會照乾養,不過會俾返小小水
回復

地板

回復 你阿妹 的帖子

明白,佢呢種情況都當成皮膚病嗎? 因為係外傷形成,我怕亂咁塗藥,會傷上加傷......最重要係唔知塗咩藥......
另外想再問一下,飛河龜應該點睇係唔係感冒呢? 佢又唔會上陸地啊,而且個鼻好似間唔中都會水/泡泡流出來。

唔好意思,因為初接觸飛河龜,好多野唔識...原諒我太多問題

順帶一問 : 由於我冇預備大缸養,所以而家只係養係大型釣魚袋入面,雖然有加溫至27度左右,但水量有限,只係浸過甲高小小。對佢地影響大嗎?
回復

louis0408 發表於 2011-12-14 13:33
回復 你阿妹 的帖子

明白,佢呢種情況都當成皮膚病嗎? 因為係外傷形成,我怕亂咁塗藥,會傷上加傷......最 ...

飛河最好要大缸  呢2隻都唔細 買個缸同朋友收番錢。。。而家冇得郁 好慘
回復

回復 蛇頸之友 的帖子

我都覺得細,不過比佢地爬都冇問題,但實在加唔到太多水,唔可以比佢地游......
暫時未有地方放大魚缸,又係另一樣要煩惱既事......(養飛河龜既缸,真係非一般既大!)
不過而家最想係令佢地開食,細個隻今日食左半口糧 (長條形龜糧,食左一半),大個隻四肢無力又唔食野。

我個邊既獸醫要星期六日先睇龜,唉......
回復

louis0408 發表於 2011-12-14 14:17
回復 蛇頸之友 的帖子

我都覺得細,不過比佢地爬都冇問題,但實在加唔到太多水,唔可以比佢地游......

葡萄糖水 浸住先   浸個甲   好個咩都唔食
回復

两隻飛河龟好可憐呀!
回復

回復 louis0408 的帖子

用人用的藥,紅藥水果D,不過唔好俾佢食到,
專養飛河龜的,我想起"松SIR" 上網search佢個名,會有關於佢發的精華文
OR睇下佢BLOG 都會學到野,
仲可以 mail 直接問佢,
希望幫到你同你的豬鼻

講多少少,我第一隻愛上的龜係飛河龜,可惜屋企冇地方,
現在疼它們的只有你一個,要加油呀!
回復

加油!!
白色一條條果D係骨!?
回復

我睇書話係骨板,被表層皮膚覆蓋,而家層皮冇左,所以骨板露左出來!
有錯請更正~:)
回復

用手機唔識用「回覆」!
Re 李阿妹:多謝你既回覆,我會參考下的!Thanks! :)
回復

louis0408 發表於 2011-12-14 12:25
由於朋友工作關係,短時間內照顧唔到兩隻龜龜,所以昨日由我接手照顧兩隻龜龜一段時間。
兩隻飛河龜龜甲早 ...

在水中有泡泡之類是正常
回復

好恐怖
好彩我條清道夫俾豬鼻食左~~
回復

回復 bgw10 的帖子

居然食左!?你隻豬鼻應該都好大隻!
話說,兩隻豬終於肯食野啦,不過大豬精神仲係一般,但至少對人有反應!
照睇應該可以好返的!
回復

唔好意思,更新左,自己推一下先。
回復