香港龜友論壇

查看: 5553|回復: 74
打印 上一主題 下一主題

新手報到~

樓主
各位大大好
小弟新手養左2隻豹B(購自魚街奇珍屋)
有少少問題想問.....
我用緊爬虫缸得約30CM高,如果用ZOOM 10.0UVB燈會唔會太光?(E家就係驚唔夠高所以連個缸頂都拆鬼埋= =)
事關我其中一隻豹B唔係太肯開眼,難得開左眼又成日捽眼
我D龜龜放係我間房(日頭冇冷氣,見到太陽)簡單介紹下我個缸LA...草粒底,有暖墊,有支射胆(不常開,夜晚開冷氣時會開...)有支UVB10.0(日頭開,因番左工怕落雨冇開WINDOW,只隔住玻璃哂太陽+UVB燈)
日頭平均33度左右,夜晚26度左右...
食椰菜+唐生菜+車前草MIX鈣+維他命粉+龜蜥大發牌龜糧既粉(人手磨碎左)
請各位大大比D意見
沙發
補充:每日都定時浸水一次,每個星期日都會放上天台哂1HR
回復

板凳
Welcome ! 最好都係曬太陽 la !
回復

地板
Welcome, 有冇相?
回復

睇睇 http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=703
Lux, 是照明單位.
晴天陽光下的光亮度為100,000 Lux, 背陰處10,000 Lux.
一支燭光是10-15 lux.
一個100w的UVA加熱燈泡是900-1,200 Lux.
10.0 UVB燈泡是900-1,500 Lux.

UVB 燈有排都未算太光,但當然如果佢成日會直望到,就不多好了。
回復

IC~THX~
我收工番去影D相POST上尼先~
我見龜仔成日捽又唔開眼,驚佢有病 但另一隻就冇事,眼仔碌碌
回復

回復

JACK_TSE 發表於 2011-6-28 12:20
IC~THX~
我收工番去影D相POST上尼先~
我見龜仔成日捽又唔開眼,驚佢有病 但另一隻就冇事,眼仔 ...

捽眼可能係通風問題~
又可能係底材大塵~(不過我就覺得呢個機會唔大 因為沙漠本身都係沙塵滾滾的)@@
回復

JACK_TSE 發表於 2011-6-28 10:26
各位大大好
小弟新手養左2隻豹B(購自魚街奇珍屋)
有少少問題想問.....

首先歡迎你ar師兄!!!
我都係養豹b的!!!

e家夏天應該唔洗暖墊掛@@?
仲有 你盡量少餵菜類啦 草類會比較好
例如蛇舌 車前....
不過都係盡量多元化啦

師兄要比心機養ar!!我都係買左之後先知豹b係極易死!!
原來要買8cm以上先安全~e家都好擔心~
所以我地要一齊努力+油ar
回復

ching 食椰菜+唐生菜
回復

回復 6龜 的帖子

唐生是否水份太高, 但為什麼椰菜不好? 請指教~
回復

tt123 發表於 2011-6-28 19:20
回復 6龜 的帖子

唐生是否水份太高, 但為什麼椰菜不好? 請指教~

或者咁講我覺得只要唔係成日食其實咩菜都ok
椰菜係上次醫生同我講唔太好
回復

烏龜的 發表於 2011-6-28 17:56
首先歡迎你ar師兄!!!
我都係養豹b的!!!

THX~
我係因為夜晚開冷氣所以開埋暖墊~我個人就覺得鋪左草粒係面好似FEEL唔到佢暖=.=
所以岩岩買左個陶瓷燈番尼...想問下,個燈洗唔洗對正佢間屋仔?(我驚太熱但唔對正好似冇料到=.=)
同埋想問餵車前草係咪果條野都可以剪埋比龜龜食嫁?-0-定淨係葉?
8CM..=.= 所以我E家都好驚
回復

請睇相

回復

JACK_TSE 發表於 2011-6-28 09:08
請睇相

1.請問UVB尖端, 及UVA尖端,离地面幾高? 清用呎精確量一下, 圖中睇泥就太過份低啦. 小心UVB過低, 會唔止會傷龜眼, 重可以令龜生癌.
2.箱冇抽氣唔通風.
3.燈泡/聚光燈是以光線加熱皮膚表面; 陶瓷燈是遠紅外線向下直射加熱, 此紅外線能穿透入龜的皮層之下, 使龜體內的水分子共震磨擦發熱, 而直接從龜體內失去水份. 你要將燈調轉, 或將個龜窩放係右邊.
回復

waiman 發表於 2011-6-29 04:45
1.請問UVB尖端, 及UVA尖端,离地面幾高? 清用呎精確量一下, 圖中睇泥就太過份低啦. 小心UVB過低, 會唔止會 ...

我收工番去度度先...
咁最少要幾高先安全..其實我都覺得有d唔夠高...之前試過唔要個箱頂夾係個箱邊但又驚太通風會涷親d龜(我房都幾涷下=.=)
回復

回復 6龜 的帖子

明白了! 謝謝~
回復

JACK_TSE 發表於 2011-6-28 19:06
我收工番去度度先...
咁最少要幾高先安全..其實我都覺得有d唔夠高...之前試過唔要個箱頂夾係個箱邊 ...

据你個箱, 最好不低過10吋.

>食椰菜+唐生菜+車前草MIX鈣+維他命粉+龜蜥大發牌龜糧既粉

你吾係餐餐咁比呀嗎?

椰菜, 唐生菜, 係水份多又完全冇營養既野.

椰菜, 鈣52, 磷28, 鈣磷比1.86:1, 纖維1.3.
唐生菜, 鈣34, 磷21, 鈣磷比1.62:1, 纖維1.7.
回復

waiman 發表於 2011-6-29 09:52
据你個箱, 最好不低過10吋.

>食椰菜+唐生菜+車前草MIX鈣+維他命粉+龜蜥大發牌龜糧既粉

=.= 我今日會去搵下SONG藥同蛇舌草+車前MIX糧粉比佢地食
椰+唐生係聽賣龜比我位仁兄老點左LA
回復

同埋想問下有冇C HING有用龜蜥大發食陸龜糧?(8X蚊果包)
我琴日去龜蜥想買ZooMED Natural Grassland Tortoise Food糧(188$)
但龜蜥佬推荐我用8X蚊果包(倒自己米?)
可信性有所保留= = 屯門利寶果間就介紹隻18X蚊紙盒裝既幼龜糧(中文字的,好似國產糧,背面有個小盾臂既圖)...一頭煙
想問下有冇C HING知邊隻好D
回復