香港龜友論壇

查看: 1522|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

超新手~多多指教~~!!

樓主

龜箱全景~
箱Size : 80CM x 45CM x 45CM
左邊 : ZooMed Basking Spot Lamp 100W (天冷熱點 : 35度左右)
中後 : Reptile One 100W 陶膽
中前 : Arcadia D3 + 12% UVB 18" 15W
右邊 : Hagen Exo Terra UVB 10.0 26W (天冷冷點:25度左右)
底材:左邊磁磚反轉,其餘椰泥加ZooMed樹皮

早晚徹底噴水一次,濕度維持50-60%

主角~~~~盾臂B~~~~多多指教!!

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ashbone + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
我都係新手 多多指教!!!
舊木可以唔需要 阻住佢行 加上佢地爬既話反車機會又大左
增加左危險性
UVB最好用ZOOMED UVB 10.0 聽燈神講話你個隻係冇咩UVB架LOR~廢燈一支

加油AR!!如果我有咩做得唔岩你都要提下我!
因為我都係新手
回復

板凳
你的環境比很多老手都好
回復

地板
roy29ay 發表於 2011-12-7 21:33
龜箱全景~
箱Size : 80CM x 45CM x 45CM
左邊 : ZooMed Basking Spot Lamp 100W (天冷熱點 : 35度左右)

Welc0me`!
有舊木幾好呀,但其實可以吾洗加上去的,因為可以會阻到佢行..
uvb最好用番z00med啦`!
回復

D燈可以放中間, 因為咁樣D水好快乾晒  (燈放中間OK, 因為你個箱夠大製造溫差)
木可以拎走
回復

個箱夠大,正呀
回復

Good ar...............
回復

我諗無問題架啦!你睇隻盾鬼咁精神
回復

首先多謝哂各位嘅寶貴意見~~我亦為我家龜龜嘅住宅稍作解釋一下~~UVB其實自知不及ZooMed好~~但又不想浪費~~所以我用了UVB管及膽各一(已加錫紙作反光罩)~希望可以互補不足~同時其實如果有陽光的話太陽可以直接射入龜箱~所以UVB問題應該不大~希望各位亦可再給小弟一些意見~~而嗰兩舊沉木一來是用來裝飾~二來我家龜龜很喜歡在沈木底下的洞爬來爬去~~我相信現在龜龜size不大還可以暫時將木暫放直至牠長大為止吧~~其實最主要原因係補濕作用~~小弟在網上看過說把沉木噴濕亦是一個不錯的補濕工具~有錯各位可以隨時指出~等小弟可以再作改善~謝謝
回復

個環境好靚呀
回復

@貓貓地@ 發表於 2011-12-8 23:33
個環境好靚呀

謝謝讚賞~~還望其他師兄師姐可以多給意見~~小弟就此謝過~~!!
回復

間龜屋好大好靚呀, 龜龜一定住得好開心, 好有心既主人!
回復

THE-O 發表於 2011-12-9 10:48
間龜屋好大好靚呀, 龜龜一定住得好開心, 好有心既主人!

多謝讚賞~只希望給龜龜一個舒服的地方~健健康康生長!!
回復