香港龜友論壇

查看: 5571|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

e隻烏龜係有d咩問題呢?

樓主

在加拿大真係好難買到烏龜, 走左差唔多成個多倫多, 都係搵左幾間有巴西苗買. 普通買隻巴西龜苗都要成40加元(320港元). 由美國訂烏龜過黎加拿大又唔比入境....omg!!
所以被迫係網上睇下有無人唔要d烏龜, 點知比我搵左個post話有2隻巴西龜, 1隻3串, 1隻4串, 仲加埋個40gallon既魚缸同埋d燈,浮床,過濾. 仲要唔洗錢添..咁咪去羅d烏龜lo...
點知去到羅烏龜時...條街完全無街燈既情況下,果個鬼妹係咁幫我搬晒上我架車度..在沒查清楚的情況下...我就拿左d魚缸同烏龜.
返屋企先發覺到果隻有4串長的烏龜塊面好似比人打腫左咁...嚇到我一跳...攪到我懷疑係唔係我車佢回家途中整傷左佢呢!!""/.\""
請大家幫幫手睇下佢係有咩問題呢? thank you very much

個面腫左

個面腫左

個面腫左

個面腫左
沙發
有無高人可以幫到我丫??萬分感激
回復

板凳
回復 happyghost666 的帖子

係加拿大無得做手術切割的咁細隻...見佢行得走得食得呵得...有無其他方法呢?同埋會唔會傳染比其他烏龜的??THX
回復

地板
隻龜龜迎拎返黎1日架咋,食野食好多,行動都好快,唔似有病架,係腫左塊面囉...真係唔該晒你地呀,我影多幾張相放上黎比你地睇下
回復

其實我都唔知隻龜龜點樣會攪到塊面咁樣...我尋係一個唔識既網民手中得黎的隻龜.點知返到屋企先知道佢塊面腫左...唔係係唔係車佢點家途中整傷左佢定一早係咁..我都唔清楚了..
回復

唔該晒咁多位師兄幫手...如果要自己幫佢做手術都唔知點搵齊d藥物同工具...拿去睇獸醫實比我老婆插死再插死/.\..睇圖好似好容易咁...因為係加拿大買果d藥要醫生紙先買到..真係好煩惱
回復

龜龜已經冇事喇,我老婆親手幫佢做手術,依照上面帥兄張圖黎做,唔該晒你地

勁... ching 都小心d5好行差踏鍺, 小心瞓著左....  發表於 2011-12-19 23:47
回復

傷口已經完全好返架喇,希望佢唔會復發
回復