香港龜友論壇

查看: 5547|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

e隻烏龜係有d咩問題呢?

樓主

在加拿大真係好難買到烏龜, 走左差唔多成個多倫多, 都係搵左幾間有巴西苗買. 普通買隻巴西龜苗都要成40加元(320港元). 由美國訂烏龜過黎加拿大又唔比入境....omg!!
所以被迫係網上睇下有無人唔要d烏龜, 點知比我搵左個post話有2隻巴西龜, 1隻3串, 1隻4串, 仲加埋個40gallon既魚缸同埋d燈,浮床,過濾. 仲要唔洗錢添..咁咪去羅d烏龜lo...
點知去到羅烏龜時...條街完全無街燈既情況下,果個鬼妹係咁幫我搬晒上我架車度..在沒查清楚的情況下...我就拿左d魚缸同烏龜.
返屋企先發覺到果隻有4串長的烏龜塊面好似比人打腫左咁...嚇到我一跳...攪到我懷疑係唔係我車佢回家途中整傷左佢呢!!""/.\""
請大家幫幫手睇下佢係有咩問題呢? thank you very much

個面腫左

個面腫左

個面腫左

個面腫左
沙發
有無高人可以幫到我丫??萬分感激
回復

板凳
就咁睇似係中耳炎
回復

地板

係中耳炎,
腫到咁大粒,
要做手術切割了...
回復

回復 happyghost666 的帖子

係加拿大無得做手術切割的咁細隻...見佢行得走得食得呵得...有無其他方法呢?同埋會唔會傳染比其他烏龜的??THX
回復

回復 遊牧人 的帖子

是中耳炎還是腮腺炎,影幾張近點清楚點的相睇睇,和有什麼病徵,如行動慢左,唔食野等
回復

隻龜龜迎拎返黎1日架咋,食野食好多,行動都好快,唔似有病架,係腫左塊面囉...真係唔該晒你地呀,我影多幾張相放上黎比你地睇下
回復

如果你唔係講得咁仔細,我只會點擊上一頁!
"烏龜的飼養方法"  P.164 中耳炎 一邊或兩邊的鼓膜紅腫,嚴重時無法開口,食欲也不好。
成因:細菌感染。 治療法: 把鼓膜的下半邊切開,擠出膿後洗淨,同時給予局部或全身性的抗生素。
回復

其實我都唔知隻龜龜點樣會攪到塊面咁樣...我尋係一個唔識既網民手中得黎的隻龜.點知返到屋企先知道佢塊面腫左...唔係係唔係車佢點家途中整傷左佢定一早係咁..我都唔清楚了..
回復

"覲賞龜的飼養與鑒賞" P.130
別名:耳炎。 病因:細菌感染。 防治:首先,切開表皮,使內容物流出來,用酒精或碘酊清洗傷口后,涂抺抗生素藥物(青霉素等)。若患處較大,可用藥棉加上一些抗生素藥粉涂在患處,也可以用抗生素類眼膏拌抗生素粉直接涂抺。深水龜類不能放在深水中飼養,除患處保持干燥外,其餘部位潮濕就可
回復

希望幫到你,呢D先係請教別人既正確態度
回復

回復 遊牧人 的帖子

照上面師兄所教的去做吧,和多餵維他命A
回復

中耳炎的話...我記得之前有師兄..自己幫龜龜做手術...好小事.....好快好...幫你搵下文爬..
回復

出處 : http://www.hkherp.org/newforum/f%20...%2026orderby%3Dreplies]http://www.hkherp.org/newforum/f ... 26orderby%3Dreplies]http://www.hkherp.org/newforum/f ... 26orderby%3Dreplies

耳道發炎是另一個龜隻求診的常見原因,原因多數和水質控制不足、環境溫度太低有關。溫度低會使龜隻的免疫力下降,水質控制不足會縱容細菌生長;細菌會從龜隻的口腔沿耳咽管(Auditory Tube)進入中耳以致發炎,膿瘡繼而在中耳內形成以致耳殼變形;長期的中耳炎會使中耳四周的骨骼被感染,而滋生的細菌亦可能由血液傳到身體其他地方以致不同的併發症。

龜隻的水質控制和魚類的水質控制在重點上有所不同,很多人過份着眼生物過濾 (Biological Filtration)的重要性,卻不知道生物過濾和水中害菌數量是沒有直接關係的;生物過濾的主要功用在於培養有益的硝化細菌 (Nitrifying Bacteria),將水中的阿摩尼亞(Ammonia)等氮性有毒物(Nitrogenous Waste)中和,這一種過濾在養魚的水質控制十分重要,因為魚腮會排出阿摩尼亞,如果沒有生物過濾,阿摩尼亞會於魚缸中積蓄以致魚隻燒腮 (被水中的阿摩尼亞過份刺激以致發炎和受損,因為魚隻的腮子是十分脆弱的,對水中的阿摩尼亞十分過敏);相反,龜隻是不會直接排出阿摩尼亞,而沒有腮的龜隻對水中的氮性有毒物亦不會太過敏感。

個人認為,龜隻的水質控制重點在於控制害菌數量,而害菌滋生的主要原因在於飼主過份餵飼,龜隻的排泄物過份積蓄 (包括在過濾箱中積蓄),而要有效控制水中菌數則只有1. 適量餵飼 2. 盡早清除水中剩餘食物 3. 盡早清除水中排泄物4. 定期清潔過濾器中的污物 5. 定時換水;否則可能要安裝如紫外線殺菌機或臭氧殺菌機等昂貴的水族器材方可達到殺菌的效果。

如未有併發症的發生,龜隻耳道發炎的診斷醫治都十分容易,以下是一則個案:

龜隻雙耳發炎

兩耳耳骨已受感染及變形

打針鎮定及止痛

用刀割破膿瘡

清除膿塊

完成

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
龜痴 + 10 多謝解答

查看全部評分

回復

唔該晒咁多位師兄幫手...如果要自己幫佢做手術都唔知點搵齊d藥物同工具...拿去睇獸醫實比我老婆插死再插死/.\..睇圖好似好容易咁...因為係加拿大買果d藥要醫生紙先買到..真係好煩惱
回復

好大粒呀.....我希望佢無事
回復

龜龜已經冇事喇,我老婆親手幫佢做手術,依照上面帥兄張圖黎做,唔該晒你地

勁... ching 都小心d5好行差踏鍺, 小心瞓著左....  發表於 2011-12-19 23:47
回復

傷口已經完全好返架喇,希望佢唔會復發
回復

遊牧人 發表於 2011-12-19 23:41
龜龜已經冇事喇,我老婆親手幫佢做手術,依照上面帥兄張圖黎做,唔該晒你地  ...

你老婆咁勁
回復

針藥邊度搵???
回復