香港龜友論壇

查看: 7340|回復: 56
打印 上一主題 下一主題

新手養龜問題

樓主
大家好!!!
我想知道新手養咩龜好啊?
我又想養凸背同刀背!!
唔知邊個好養d~~
又唔想佢地死!!
沙發
爬哂文@@
識揀龜@@
無咁易拉柴lo~
回復

板凳
養鱷魚龜XD夠粗生.用水喉水就得啦(講笑)
新養草龜同巴西龜最好
我覺得
回復

地板
= V = 最易養都非 巴西   草龜   呢類莫屬
最大好處係唔洗買   去公園D水池撿
全彎果D公園連  龜BB 同  錦里魚BB 都有 = V =

其實識養龜就咩品種都易養.....

凸背就講明先,大起上黎大過小朋友~  你有無咁大地方 , 而且養得凸背你就當自己養緊一隻 惡餘  捉起佢要講技巧~   如果唔係無手指

刀背旦又好似無咩特別要注意.....多水算唔算 = =??
回復

回復 李子火鍋 的帖子

地方我都算有既!!!
我e家都16碎!!!
先養細隻既!
有冇咩問題?
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 20:42
大家好!!!
我想知道新手養咩龜好啊?
我又想養凸背同刀背!!

樓主你可以玩下巴西或者草龜先,巴西(價錢$幾蚊至30幾不等),咩都食,不過好惡
但係草龜(價錢$45有交易)係咩都食,又平加上你玩深水又得玩少水都得,同埋都比效溫馴
同埋草龜如果係雄性既話,你養得佢好佢會變墨龜(姐係個背同底全黑,好似油左d墨上去咁,好靚)
本人係玩忍者起手的,你都可以試下玩(不過價錢由$150至$300不等)
不過我都係建議你可以玩草龜起手因為$45已經係半成體你可以睇到隻龜開始靚唔靚
回復

回復 king199802 的帖子

我之前都養過巴西龜!!!
但係我想養d特別d既!
回復

回復 條野直樹 的帖子

由草龜bb開始養係唔係要好多心機嫁??
我唔想開始就養d大隻既龜龜>_<
我想睇到佢慢慢張大!!!
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 21:05
回復 李子火鍋 的帖子

地方我都算有既!!!

細隻    草龜  旦龜  呢兩類都岩你養
草龜既名有 中華草龜、金龜、金線龜、墨龜、泥龜、水龜、山龜、臭青龜、長壽龜等

D人成日話烏龜 烏龜  講既就係呢一種
姐係有  來自台灣既班龜 "草龜"十幾萬個名..話俾你聽咩樣仲好  (長尾  三條斷續直線)  

廣東中華草龜  好貴~  如果無計錯,破千元  一隻BB

有日本同台灣既 珍珠龜   (黑色 長尾 )    有D奸商會改名叫 盾龜  扮新品種
珍珠同班龜 好易睇錯~ 因為都長尾

我第一次就係  一個 月黑風高 昆人夜 既晚上俾個無良老闆 用草龜 當珍珠龜
當時太黑,又係長尾我自己都無留意.....  

呢種係 班龜

呢種係珍珠

旦龜  有  黑旦  白旦(刀背旦  屋頂龜)
黑旦受驚會放臭屁   水底生活   
白旦 都會放臭屁,不過無黑旦咁勁~  水底生活,因為背隻比較高  唔可以靠自己頸發力轉返身~ 所以水位一定要高

水位高....呢方面又有D野講下

旦 高水位養無問題~ 但係BB呢

一係你認為  得就得,唔得就7    既 塗弱留強  方式 一開波你話12吋水位都吹你唔漲

有D師兄又認為  BB龜 唔好咁多水 (所有龜都一樣)    水岩岩過背多小小就OK~(有D唔過背..但旦龜無辦法唔過背)  保守D,起碼頭一伸出黎就呼吸到

兩種大個仔果時都係好似大約 15CM ~  市面上龜種黎講係最細嫁啦
放心,唔好俾15CM 嚇親~  基本上無返3,5,7年 係無咁大隻.....除非你成日餵 餵極量 咁就有可能一年吹谷到大大隻

仲有大把野我未講...組織唔到
不如你睇埋邊種烏龜 我再教你一D我自己既經驗同交流返黎心得

我講既野唔係絕對   希望其他師兄可以幫幫手解答
回復

西/東錦ok!
奇x賣$120
好似巴西咁易養...
但係啲花紋又相對特別啲!!!
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 21:20
回復 條野直樹 的帖子

草龜bb你睇唔到佢有冇潛質變墨龜
你反而中等身形先睇得出係唔係可做之才
不過你都係想玩龜b既話
你可以去天光墟買到龜苗
天光墟(05:00am-08:00am)不過太早去會冇野睇,晏少少去先有龜睇
回復

ew9480 發表於 2011-6-26 21:31
西/東錦ok!
奇x賣$120
好似巴西咁易養...

咁樣對比起黎....我個人認為 甜甜圈 好似仲鬼馬 @.@  
回復

草龜BB易有皮膚病,個人覺得旦龜易養,因為食,互動性較好....
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 21:20
回復 條野直樹 的帖子

差D講漏左.....珍珠大左會比較修長型    班龜 會比較似隻碟 = 口 =
回復

李子火鍋 發表於 2011-6-26 21:34
咁樣對比起黎....我個人認為 甜甜圈 好似仲鬼馬 @.@

個人口味啦~
不過奇x特價!
所以提吓羅...
回復

chim 發表於 2011-6-26 21:34
草龜BB易有皮膚病,個人覺得旦龜易養,因為食,互動性較好....

旦龜易養X2

黑蛋易養又粗生
刀蛋都唔錯
兩樣外觀又好睇
回復

細龜 的確  旦龜好~  抵抗力都勁過 草龜
其實樓主有無話  咩價錢 ?

食蝸龜  BB果時超得意=口=  我覺得BB時期無龜個樣得意過佢~  
我都忍左勁耐先理性決定唔買- -
回復

回復 條野直樹 的帖子

我都想去天光墟!!
但係入D龜龜好似比較多D細菌!!
回復

回復 李子火鍋 的帖子

$方面 龜+箱  300-400
想養D易養又特別小小既><
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 21:56
回復 李子火鍋 的帖子

$方面 龜+箱  300-400

箱 濾水器  及其他野已經去左大部份錢
換言之...你真係得返  班龜  珍珠龜  甜甜圈  OR其他幾十蚊之內既烏龜 @@"
新手試下養班龜先(姐係你岩岩講既草龜  珍珠都係草既一種..不過價錢貴幾蚊..哈哈哈)  

有左個經驗 先考慮養其他龜~  再唔係你好鍾意 旦龜 (黑旦150左右(最近好似聽講升左價 180)  白旦250左右)  草下錢先~   你想養咩,我都有經驗可以同你交流一下
呢度D師兄都好好人~   歡迎你加入我地呢個大家庭
回復