香港龜友論壇

查看: 3481|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

如何令石頭生青苔??

樓主
我買左2舊山谷石.我想佢生青苔,應該點做? (我係石頭上面淋左好多水草營養液, 之後間中放落水"D水唔過石面,水中都有水草營養液".一時就放出來.見乾就淋水。) 咁做又岩唔岩?
沙發
cw.kit 發表於 2011-11-20 18:47
我買左2舊山谷石.我想佢生青苔,應該點做? (我係石頭上面淋左好多水草營養液, 之後間中放落水"D水唔過石面, ...

會吾會係要照燈呢?
回復

板凳
回復 栢Ling哥 的帖子

岩岩上網睇..見到的"
苔藓植物喜欢阴暗潮湿的环境,一般生长在裸露的石壁上,或潮湿的森林和沼泽地。 苔藓不适宜在阴暗处生长,它需要一定的散射光线或半阴环境,最主要的是喜欢潮湿环境,特别不耐干旱及干燥。另外,就是温度,低于22℃生长减缓,在25℃以上,才会生长良好。

这就是它存在的原因,去除办法就是先清除干净石头上的青苔,让石头干燥,爆晒。反正就是不给它好的生存环境。
回復

地板
苔藓植物喜欢阴暗潮湿的环境

苔藓不适宜在阴暗处生长

好矛盾=.=
回復

回復 栢Ling哥 的帖子

就係囉- - 所以我都唔明....
回復

好簡單....用水浸到你想生青苔的位置...方在窗台太陽晒到的隸地方....一星期okay!.使用透明缸效果快好多...
回復

cw.kit 發表於 2011-11-20 18:47
我買左2舊山谷石.我想佢生青苔,應該點做? (我係石頭上面淋左好多水草營養液, 之後間中放落水"D水唔過石面, ...

其實你係想要 青苔石 定 慕絲石?
回復

回復 palladio 的帖子

我係想青苔GE- - 諗住比D蝦食- - 咁再順手問一下 慕絲石又點生??
回復

cw.kit 發表於 2011-11-21 01:14
回復 palladio 的帖子

我係想青苔GE- - 諗住比D蝦食- - 咁再順手問一下 慕絲石又點生?? ...

你養大和藻蝦嗎? 唔係種種蝦都夠牙力食到青苔 ga 喎......
只要每日開魚燈十幾個鐘, 包你爆青苔爆到你驚..........

慕絲在魚街有得買....... 慕絲石...... 可以買現成 或者 自己扎...... 扎在乜野身上都得, 好似石頭、橋、屋頂、沉木、乒乓球(要用魚絲將佢勾番落水中) 都得!!!
回復

綁上D石度,兩個月度就ok
回復