香港龜友論壇

查看: 1586|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

請教養咗四年大的巴西龜冬眠問題?

樓主
我的巴西龜甲長7吋翹殼及扁殼的!有些養龜人說是小時無放牠走動所以變了型.小時我餵熟肉同人食嘅蝦乾.大了就只吃蝦!比魚仔及乾糧同菜都唔食!平日我買了生的蝦放雪箱每天兩次每次一隻,冬夏耍點餵飼才正常?份量幾多?
幼年時我用毛巾包裹過冬,两三天用温水餵食但都冇嘜食嘢.就這樣蒙查查過了幾個冬!我在夏天餵食完兩小時就換水[膠箱].晚上洗箱,這正確嗎?
請問牠近十多天好少吃嘢,一直只吃蝦,我想龜龜唔冬眠應點才正確?如要用嗳管嗎?用暖管要放幾多水及開幾耐?餵食及換水嘅次数?何解又聽說可乾養過冬!何謂乾養呢?要比水同餵食嗎?如果真要龜冬眠又耍如何安排?請各位網友賜教.THANK
沙發
我屋企隻巴西都十幾歲喇...
佢未冬眠過...
係到冬天會食少左好多野...
回復

板凳
正常。我果2隻現在也不吃食物了。冇用暖管。冇用毛巾包,自然個冬,跟平常一樣養在水中.一
回復

地板
lisamama2002 發表於 2011-11-20 00:38
我的巴西龜甲長7吋翹殼及扁殼的!有些養龜人說是小時無放牠走動所以變了型.小時我餵熟肉同人食嘅蝦乾.大了就 ...

佢冬唔冬眠 唔係我地話事,如果可以冬眠就最好
嗳管係比幼體或唔健康既龜"渡"冬用,4歲巴西巴西應該唔需要
其實我自己都係乾養過冬0.0 放佢係屋企地下,比佢自己搵地方訓
但係要定期叫醒同放入水,睇下有無異常,無就繼續訓
回復

COKE網友你好:咁宜家未入冬龜龜已瘦晒啦!乾養要幾多日至放佢入水浸浸幾耐?浸暖水嗎?乾養是否要停食呢?冬天我可否仍然比佢食DD呀?但佢成日瞓食物會留喺佢條腸腐爛嗎?點解冬眠就最好?咁為何幼龜可用暖管唔冬眠?謝謝解答
回復

lisamama2002 發表於 2011-11-21 02:49
COKE網友你好:咁宜家未入冬龜龜已瘦晒啦!乾養要幾多日至放佢入水浸浸幾耐?浸暖水嗎?乾養是否要停食呢?冬 ...

"瘦晒"即係點?唔食野?如果真係要冬眠,冬眠前約2周要開始停食,比龜龜消化,如果唔係 食物會留喺佢條腸腐爛,冬眠期間都唔好喂食,理由同上
要check龜龜有無異常,水既溫度應保持與室溫相等(好似人咁,熱完又凍都會病),水溫都要慢慢調整
有師兄個冬眠係龜龜既"假期",之後佢會精醒好多,身體都會健康d
幼龜用暖管唔冬眠係因為年紀太小,身體狀況唔好,冬眠期間如果病左就好難康復,容易"一睡不醒"
有問題再問,唔緊要 :)
回復