香港龜友論壇

查看: 2409|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

龜仔唔食野...

樓主
請問有冇人既龜龜最近都唔食野,成日上岸,而且一日大部分時間都訓緊覺呢?

我兩隻地圖龜仔,最近都唔多食糧。
成日係岸上訓,陸地溫度28度,水溫度27度。
而且佢地最近成日都係好似想訓覺咁,不過仲好有精神,就咁睇唔肯定有冇病...@@"
沙發
我兩隻地圖龜最近都係食得很少。不過佢地仲係好活躍,好少上岸停留,只係上岸玩跳水。現時還未開暖管,水温大約21度。
回復

板凳
回復 kevin1186 的帖子

我擔心佢地病咋,因為地圖龜正常應該喜歡落水多過上岸呀 (睇書介紹),但而家反而多左上岸。
雖然都肯落水,但就係唔想食野......基本上已經維持左四五日係咁...
回復

地板
我隻地圖都食少好多, 不過基本上都唔上岸, 依然很活躍, 已超過一星期, 由轉冷開始......
回復

回復 chim 的帖子

愈睇愈擔心,你地既地圖龜仔都係游水多,我個兩隻就快變陸龜了...
回復

回復 louis0408 的帖子

真的好少見地圖龜仔上岸, 佢瞓都在水底....
未算太泠, 仍未用暖管...
回復

係咪苗?地圖應該係水嘅時間比較多的。5肯食又係有問題。睇下眼仔係咪有事?有開口呼吸沒有?
回復

回復 龜之友 的帖子

唔係苗了,大半個手掌大小,餵糧時,佢地會食一兩粒,之後就唔再食了。
眼好似冇咩事,不過我係新手,唔敢肯定,但都買定支眼藥水隨時準備用。
呼吸都唔覺有問題,但有次見到其中一隻個口開下合下,但只係持續左一分鐘左右。
回復

5係苗5食一星期都5會有問題,但如果有病症就要e了。睇多幾日先。我隻5cm地圖仲一日食到黑,夜晚瞓水底。
回復

回復 龜之友 的帖子

哎呀...已經維持左好幾日,有睇教養龜既書,都好似冇書入面提過既病徵...
好吧,再睇多一兩日先,希望佢地會好D啦。
多謝咁多位師兄/姐既幫忙! :)
回復

我隻石金錢做o左陸龜30年, 掉佢落水(唔過背)都要爬番上岸~ 自兩個星期前搬新居後絕食到依家.....
回復

回復 小黑 的帖子

兩星期!?!?嘩,你隻肥石金錢就纖體了???
精神如何呢?
回復

同平時一樣, 周圍捐搵地方訓覺, 間中走落水兜浸水~ 唉......
回復

有隻龜仔仲未肯食野,見住佢好似瘦左好多,另一隻都只係食幾粒......
除左食野問題外,我又睇唔出有冇其他問題 (除左經常上岸,好少落水之外),點算好呢!?!?
回復