香港龜友論壇

查看: 22492|回復: 140
打印 上一主題 下一主題

魔鬼特訓~

樓主

上次個體檢: http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=20206

魔鬼教官   

三大守則   

1. 不可以心軟.

2.對寵物眼淚汪汪既眼神要視若無睹.

3.要堅持完成已定立既特訓內容.

當日接兩隻 豹B 回家(當時賣龜給我的商戶話要餵生菜,油墨菜,暫時唔好餵糧,就算餵都應該唔多會食),

所以頭一餐我被生菜同嚐試加浸軟既糧被佢兩隻食,問題佢兩隻只對菜有反應,糧連掂都唔掂一下,

頭兩三日都係咁情況,排出既便便亦比較鬆散,講句唔好聽成餅野咁"擺痾爛",既然佢兩隻咁有性格

玩偏食向我挑戰,所以我要捉佢兩隻去 勞改.....................

兩隻擺明討打既豹B齊聲: 我地係唔食糧鐘意痾爛,你吹得我脹~~~~~咩~

回家後第一餐既情況,只食菜,糧連眼尾都唔望一下.

第二餐整濕D糧灑係菜面,佢地都剩係挑菜食.

黑豹B: 我地剩挑菜食,你奈我唔何.

第三餐菜糧打埋一餅野佢地食,即刻玩罷食,結果都係要加返塊菜被佢地.

豹B齊聲: 我地又戰勝一仗

你兩隻向我發出既挑戰書我已確實收到,既然要開戰,我絕不手軟,
所以第四餐要出動秘密武器招呼佢地,用呢舊古董.

把糧粉碎灑係菜面.

佢地好難挑返出黎,開始時唔希望佢食得多,只希望佢地記得糧係乜味.

黑豹B: 覺唔覺今日餐飯好惡啃.

白豹B: 軟中帶硬粗粗地都叫入到口既,你咁快停口,咁我食埋你果份.

由於特訓過程殘酷,以下內容需要黑畫面

黑豹B: 唔好........

白豹B: 救命...................

黑白豹B齊聲 : 也咩嗲~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

..............................................

光陰似箭,經過十多天勞改後....................

夠鐘放飯啦~~~

MAZURI 糧做主菜.

涼拌 粉碎後既水果糧同 ZOOMED 草糧

經過多日調教後既結果.     

豹B們: 唔食就笨,個教官無人性,再唔食我驚屎都無得食.

而家出產既便便,終於可以見得人.

經多日來 魔鬼特訓 終於有成果, 兩隻都肯食糧 白色果隻鐘意乾食, 黑色果隻就

鐘意小小濕食 ,第一步特訓結果合乎預期 ,而家就算混 BAC 或 菜 或 其它補品入去,佢地都

肯食,等佢地大隻小小就可以進行第二步特訓,減糧混乾牧草 最終目標 100%乾牧草都肯食
功德圓滿之後就可以睇情況黎控制佢地善食,想肥就加糧減草,想佢修身就加草

減糧無得反抗,經此一役後佢兩隻唔敢再同我玩偏食.

註: 偏食任何一邊都唔係好事,當訓練到佢地肯食糧後,記得混回其它草或菜被隻龜食.

萬變不離其中,龜隻只偏食任何一方面食物亦可以用同一方法去改變它們口味.

請先確定龜隻是在身體健康的情況下而偏食才好開始特訓,

個體身長低於 5CM , 或新龜未養定 亦不要急於特訓,否則後果自負.

未雨綢繆總比臨渴先挖井好,有很多個案因龜隻有病(但未至於拒食),要戒除含水份

過多疏菜,需要食糧補充營養時,但由於龜隻本身偏食而拒食糧,引致飼主進退不得既情

況出現,所以應在龜隻健康時把它們的偏食習慣戒除.

其實個 POST 重點係要你地身為主人,要有能力去控制隻寵物,而唔係被隻寵物拖住行.

評分

參與人數 23威望 +82 收起 理由
ah-yoo + 1 多謝分享
+蜜糖寶寶+ + 2 原創內容
婷婷 + 1 同意至極
sukky + 2 熱心幫助
ak-ding + 10 原創內容
慢慢爬 + 1 有耐性
jimmysiau + 1
skclan + 10 原創內容
一夜白髮 + 10 多謝分享
啊橙 + 10 多謝分享
仁仔 + 2
kkiop + 2 @
我愛中蜂 + 10 多謝分享
avdavdavd + 1 學到野!
_朱古力_ + 1 很好`同埋你只龜好得意吖`
kara + 10 多謝分享
Nick + 1 我又要學習!
Johannchan + 1 多謝分享
windleaves + 1 第一張個眼神好有內涵哇~
754010526 + 2 多謝分享

查看全部評分

沙發
再唔食我驚屎都無得食

發帖之餘,當然要設計埋對白, 娛樂大眾.  發表於 2011-11-12 21:23
回復

板凳
好有心機..
回復

地板
心機十足`
回復

魔鬼教官^^
回復

豹B們:唔食就笨,個教官無人性,再唔食我驚屎都無得食.
回復

回復 花次郎 的帖子

花兄有料 !
開post教下d c弟妹咩叫狠心!
幸好工友冇咁咀雕, 想佢食咩都肯食 唔食就用少少m記溝就肯食
依家工友都訓練到咩都食
回復

做你既寵物真係.....

好慘我知..  發表於 2011-11-12 23:35
回復

第一張相的回望眼神好衰呀

何止衰,擺明討打.  發表於 2011-11-12 23:34
回復

工友 發表於 2011-11-12 21:02
回復 花次郎 的帖子

花兄有料 !

三十多年來我調教過不小生物,一向無得還拖,唔食就唔好食.

我都係咁..唔食擺就...病左令計...  發表於 2012-2-2 17:35
我真的要好好學習 - 狠心.. 對我來說真的很難..  發表於 2011-11-13 23:02
回復

花次郎 發表於 2011-11-12 20:49
上次個體檢: http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=20206

佩服佩服!!
回復

佩服得五體投地
回復

回復

花次郎 發表於 2011-11-12 21:07
三十多年來我調教過不小生物,一向無得還拖,唔食就唔好食.

三十多年。。。。。。花兄你有無50?
回復

Sunflower 發表於 2011-11-12 21:09
回復 花次郎 的帖子

你D龜嘅眼神, 從第一幅相憤恨 / 敵視, 到尾個幅充滿悲哀同無奈!   

最抵死係d對白好配合d眼神,哈哈

要 娛樂大眾 當然要有好 對白.  發表於 2011-11-12 23:36
回復

windleaves 發表於 2011-11-12 22:47
三十多年。。。。。。花兄你有無50?

緊係無咁大,30以上40以下, 不過我孩童年代邊有而家D細路咁多野玩,長輩屋企又有養開魚,雀,

所以好細個已經接觸小動物, 雞仔,白鴿,兔仔,龜,魚,我得幾歲果時已經有養,仲有好多野都有

養過,真係不能盡錄,不過呢 陸龜就真係第一次養,我細個果時睇生態片就想養,不過以前香港都

無陸龜進口既,所以得個想字,係近半年先想還個心願.

回復

花次郎 發表於 2011-11-12 23:32
緊係無咁大,30以上40以下, 不過我孩童年代邊有而家D細路咁多野玩,長輩屋企又有養開魚,雀,

所以好細個已 ...

前輩哇~~~
回復

花次郎 發表於 2011-11-12 20:49

勁呀;我最近都迫緊我d巴西食菜;
佢地冇龜糧同蝦乾不歡;激死我;
回復

windleaves 發表於 2011-11-12 23:36
前輩哇~~~

我去到中學年代都無乜養野,剩係養魚,半年無啖好食儲錢,為左買條 辣椒龍, 到條龍圓寂

後,我中間有十年無再養野,係先幾年身痕先買返個魚缸,本想養水草,結果被強權壓迫,變左養飛

河龜...............
回復

.ω. 發表於 2011-11-12 23:41
勁呀;我最近都迫緊我d巴西食菜;
佢地冇龜糧同蝦乾不歡;激死我;

肚好公道,肚餓一定會食,當然要建立於隻龜本身係健康既基礎上,你夠狠唔心軟就一定食.
回復