香港龜友論壇

查看: 4135|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

請各位師兄幫幫我兩隻龜龜

樓主

最近真係頭都大晒, 兩隻星龜回家接近兩個月.他們回家後都沒有杜過虫.  其中一隻星A最近兩天無咩精神及胃口, 每天浸完暖水也只是食小小野, 他冇排酸都成個星期, 對上一次只排了絲一條的酸, 跟住就冇了. 每天也為他浸暖水及刷底甲, 及用了金錢草煲水浸, 但都冇效.
而星B有鼻水成兩個星期, 滴了黑藥一個星期, 鼻水小了, 但未徹底斷尾, 見他有精神及胃口, 便由得他有小小鼻水, 點知一波未平一波又起, 這兩天大便有水, 唔見有虫, 胃口差了少少, 精神都OK.
setting 方面: 底材方面五天前加了三分一面積有機泥及樹皮,因加得太大面積就很難keep溫, 及今天加了加濕器, 濕度約60%及山洞內有濕海綿, 溫度28-30日間30-32C, 每天餵兩餐, 日常餵食車前, 桑葉, 百花蛇舌, 一星期一次仙人掌, 一星期三次M糧, 隔天BAC,  一星期一次鈣粉及維他命粉, 及最近加了多位師兄介紹的菜: 如九江菜, 黃鹌菜, 半邊蓮....

星A大便

setting

星B大便

問題:
1. 星A的大便成形及乾身是不是可排除生虫的可能性?白色那點是硬的, 應該是石
2. 有冇其他幫助排酸的方法? 我今天在國貨公司買了金錢草茶, 是不是可真接給他食及可以食幾多?
3. 點樣可以令星B鼻水斷尾, 如再加溫, 應加到幾多度?
4. 星B大便有水是不是生虫或是其他問題?會不會太多BAC? 或飲得太多, 水未能吸收?
5. 如要杜虫, 用那一隻藥好? 好似比較多人用AZOO, 但不知在魚街那間買? 可PM我嗎?
請各位師兄比些意見. thanks
沙發

同樣環境同樣食物,A乾B濕,都幾得意,呢個問題我有興趣答~
問樓主幾個問題先:
1. 之前兩個月都係食“車前, 桑葉, 百花蛇舌, 一星期一次仙人掌, 一星期三次M糧,”而星B大便正常?
2. 星b的水便係0係增加左“九江菜, 黃鹌菜, 半邊蓮....”之前定係之後?
3. bac,鈣同維他命 每次分量幾多?
4. 金錢草茶是茶葉嗎?可否上圖睇睇?
5. 貌似我見唔到個箱都有窩波?
6. 麻煩上兩星正面免冠2.5寸相睇睇

又到你發功時間.  發表於 2011-11-12 23:21
回復

板凳

回復 windleaves 的帖子

多謝回覆
1. 成形小濕, 無星A咁乾身, 但不會一灘水, 如食仙人掌會濕D
2. 之前, 昨天發覺磁磚有大便印但不多大便, 已覺有問題, 今天親眼見水便. 九江菜, 黃鹌菜, 半邊蓮也是昨天晚上及今天才加
3. BAC: 用toothpick畢三下約火柴頭酒在菜上, 他們通常都食唔晒, 鈣同維他命: 約畢两下
4. 見圖

5. 是不是洞穴, 晚上才放回
6. 四星期前
星A

星B

回復

地板

ok,明白了,不過我要佢地宜家嘅相哦,不是N week之前,無用。另外,你嗰只茶無用
回復

即咁,如果係我呢,我會將呢兩隻嘢隔離同埋分開處理:
星A:
1. 考慮少許脫水及結石,結石嘅可能性相當大,且應是買返黎就已經有,要肯定有無結石,唯有帶佢去醫生度拍X-光片。

2. 如果唔拍片,我會先增加浸水次數同時間,同時腹腔注射生理鹽水及餵食中成藥金錢草顆粒或腎石通一周,如果無效。。。。。。唯有去醫生度開肚取石

3. 用泥唔會導致溫度不足,但對保濕很有用;星b容易脫水,就算係日頭我都唔會攞走嗰窩。
回復

星B:
1. 考慮腹部著涼及原蟲。
2. 我會攞走樹皮,提高溫度至30-33,包括夜晚保持通風和濕度,三日後鼻水如無改善,到時再用藥。
3. 停餵鮮草,改為全部餵M糧
4. 餵杜原蟲藥甲硝唑或替硝唑(藥房有賣),胃藥期間同時注意補水。
5. 杜原蟲後,M糧加入大量BAC,所謂大量,約是1/5bac瓶蓋,可分次投餵。

@windleave: 十分認同你的分析及建議的方法, 只是沒有信心可以自己杜蟲.. 真佩服..  發表於 2011-11-13 22:39
回復

以上所提藥物我都有,如有需要,可PM我攞
回復

windleaves 發表於 2011-11-13 00:35
星B:
1. 考慮腹部著涼及原蟲。
2. 我會攞走樹皮,提高溫度至30-33,包括夜晚保持通風和濕度,三日後鼻水如 ...

1. 點解要攞走樹皮, 樹皮不是也可保濕嗎?
2. 是否改為全部餵M糧, 大便有改善, 就不用杜原蟲?
3. 藥的份量如何?
回復

windleaves 發表於 2011-11-13 00:27
即咁,如果係我呢,我會將呢兩隻嘢隔離同埋分開處理:
星A:
1. 考慮少許脫水及結石,結石嘅可能性相當大, ...

1. 咁要浸幾多次及浸幾耐?
2. 點做腹腔注射生理鹽水?及有咩用處及危險?
3. 他們躲在窩裡面, 照燈時間會不會很太短?
回復

sulley 發表於 2011-11-13 01:05
1. 咁要浸幾多次及浸幾耐?
2. 點做腹腔注射生理鹽水?及有咩用處及危險?
3. 他們躲在窩裡面, 照燈時間會不 ...

1 浸幾次睇你自己時間,但起碼兩次,每次30分鐘
2。 無辦法用文字黎教你,用處係補水,至於危險。。。新手自己黎嘅話,有可能出事,我就做慣做熟
3. 事有緩急輕重
回復

sulley 發表於 2011-11-13 01:13
1. 點解要攞走樹皮, 樹皮不是也可保濕嗎?
2. 是否改為全部餵M糧, 大便有改善, 就不用杜原蟲?
3. 藥的份量 ...

1。樹皮有粉塵,有可能引致鼻水
2. 就算有改善,新龜回家都應該常規杜原蟲
3. 按體重折算,你d係bb星,好少。你買到藥先講
回復

師兄明白晒, 星A已做3, 遲些做2. 星B巳做2, 遲些做3,4,5
還有我的加濕器做冷霧的, 是否有問題?
回復

星A

星B

回復

有時間帶D 龜去晒太陽都可以提升狀態,
祝早日康復
回復

windleaves 發表於 2011-11-13 01:36
1。樹皮有粉塵,有可能引致鼻水
2. 就算有改善,新龜回家都應該常規杜原蟲
3. 按體重折算,你d係bb星,好 ...

1. 加濕器是很有可能引起呼吸毛病的..
2. 可以的話先去醫生到杜虫, 你的小龜們看起來狀態不是太差, 不是太危急吧
回復

Johannchan 發表於 2011-11-14 00:10
我覺得杜寄生蟲要掌握藥量好緊要, 因為動物仍用舊式杜寄生蟲藥! 毒性很高, 副作用也多, 最好用人藥(新藥) ...

係Nitroimidazole類藥物裡面,Metronidazole屬第一代藥,效果大副作用同樣相對大,而Tinidazole屬第二代,效果差不多但副作用更少,所以我更多用Tinidazole

thanks ~~~ ;)  發表於 2011-11-14 00:43
I see, 用慣Metro, 而且都差唔多.  發表於 2011-11-14 00:42
回復

回復 toast 的帖子

加濕噐我也只是加了一天, 想問各位師兄用咩加濕器?

星B今日望住舊糧都冇食過!
回復

攪好腸胃先
回復

回復 williams_ng 的帖子

星B今晚咬了四,五口跟住就行了幾個圈便回山洞睡覺, 今天重有小小水便, 睇來明天都要買杜原蟲藥

星A今日浸了兩次水約20-30分鐘精神好些胃口也好些, 今晚浸水時有白色液体排出, 是不是排酸?
回復

白色液体是酸來的
回復