香港龜友論壇

查看: 957|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

新手 想養盾龜仔 """己買..."""

樓主

小的想養盾臂龜.問題來了- -"" 盾臂龜又有沒分咩種類 價錢幾多(小的無咩錢- - 希望可以平d)
再來了... 器材又要d咩.又大約幾錢.可用多久. 箱幾大好(唔想太大沒位放..目標龜仔大個仔比佢成屋走)
我睇過http://reptileparadise.com/chinese.htm 介紹盾 d資料 仲有沒咩要注意
跟住係買龜個陣 點簡好. 點分邊隻身體健康 .而且又有沒明顯d的方法睇係唔係用激素
而我目標係去旺角買... 有我朋友帶路.不過佢都唔係好知邊間好又請問邊間店好?

最後係有沒d我應該特別注意的問題?
沙發
奇珍or爬地.點養法..問佢地.佢地會詳細咁答你..(你係買先好問..唔係就會比人小爆..)
基本上.有個箱.有盞燈,有水盤.底材係可有可冇,只係方便你清走d屎,,,尼幾樣就夠.
一盞燈就用powersun,兩盞燈可選uvb10.0加(uva射燈/飛利蒲)..
450燈.120燈罩...250uvb.($55or以上/$13-$20)+120x2燈罩.
回復

板凳

- - 龜我就唔知啦...我fd話上網同人買好似會好d. 而器材來緊星期日就出旺角買(龜本身都係諗住一次過)
不過都係出到去睇下先知..
回復